Зеленски е готов да преговаря за отказ от членство в НАТО и за Крим

1
Осуетен е атентат срещу украинския президент
Осуетен е атентат срещу украинския президент Снимка: Getty Images

В Мариупол Русия показва "грозното си лице". Животът на хората е в опасност

Украинските служби съобщават за опит за атентат срещу президента Зеленски. Той е готов да преговаря за отказ от членство в НАТО и за Крим, пише Дойче Веле.

Руските войски отново са атакували почти всички части на Украйна. За въздушни нападения се съобщава от столицата Киев, от втория по големина град в страната Харков, който се намира в Източна Украйна, от пристанищните градове Мариупол и Одеса, както и от Николаев в Южна Украйна.

Тежко военно престъпление

В обкръжения от седмици град Мариупол по данни на военното ръководство междувременно били разрушени или повредени „повече от 80% от инфраструктурата“. Хуманитарната ситуация там е „изключително сериозна“ с „критичен и потенциално опасен за живота недостиг на храни, вода и медикаменти“.

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел нарече това, което се случва в Мариуполтежко военно престъпление“. Украинският президент Зеленски обвини руските войски, че са обстрелвали коридор за бежанци, напускащи Мариупол, при което били ранени и четири деца.

Изстрели по демонстранти в Херсон

В окупирания град Херсон в Южна Украйна, руските войски изглежда са стреляли и по мирни, невъоръжени демонстранти. Това заяви Зеленски в свое видеообръщение. Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър: „Това е грозното лице на Русия, позор за човечеството“. Той нарече руските войници „военни престъпници“.

Украинските служби съобщиха, че са осуетили опит за атентат срещу президента Володимир Зеленски. Група от руски саботьори, водени от човек на тайните служби, били заловени в град Ужгород, съобщи агенция Униан. Въпросните 25 души имали поръчение да извършат атентат срещу Зеленски и да проведат саботажни акции в Киев, както и в други части на страната.

Компромис за всички страни

Украинският президент междувременно обяви, че е готов да води разговори за прекратяване на войната. Ако се постигне примирие, а руснаците изтеглят своите войски от Украйна и дадат гаранции за сигурност на страната, Зеленски би бил готов да преговаря за евентуален отказ на Украйна да влиза в НАТО. Това стана ясно от изявление на президента пред украинската телевизия. „Това е компромис за всички: за Запада, който не знае какво да предприеме по отношение на НАТО; за Украйна, която иска гаранции за сигурност; и за Русия, която не иска допълнителна експанзия на НАТО.“

Зеленски потвърди и своето искане за преки разговори с Владимир Путин. Киев бил готов след като се стигне до примирие и бъдат дадени гаранции за сигурност да преговаря за статута на анексирания от Русия полуостров Крим и за окупирания от проруските сепаратисти Донбас в Източна Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари