"Зелено движение" напуска коалицията ПП-ДБ

1
Формацията ще се яви самостоятелно на изборите или в различен коалиционен формат
Формацията ще се яви самостоятелно на изборите или в различен коалиционен формат Снимка: "Зелено движение"

Формацията ще се яви самостоятелно на изборите или в различен коалиционен формат

Националният съвет на ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, се казва в позиция, разпространена до медиите.

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ.

Решението е за самостоятелно явяване или в различен коалиционен формат. Зелено движение традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си.

Участието под такава форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но в Зелено движение имаме смелостта да отстояваме без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както сме го правили винаги досега в 16-годишната история на партията.

Влияние върху избора оказва и фактът, че принадлежим към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени, със своя проевропейска идентичност, както и решението на Националното събрание на Зелено движение, което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС.

Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост.

Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което Зелено движение не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото.

Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция.

Благодарим на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитаме, че в бъдеще ни предстоят още много усилия в общите ни каузи за повече демокрация, модернизация на икономиката и справедливост в българското общество, заявиха от "Зелено движение".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Yoyo
    лека полека му се вижда краят
  • 3
    2
    Кристина
    Кораба се разпада
  • 5
    1
    Офффф!
    През уя ми е, че оттатък! Да вървят на путка си майна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари