"Зелени закони" започва акция по разобличаване на щетите от заменки

0
Екоинициативата ще изненада земеделското министерство с разопаковане на "10 подаръка" за послушни - скандални случаи на рокади между държавни гори със занижени оценки и частни имоти с надути цени
Екоинициативата ще изненада земеделското министерство с разопаковане на "10 подаръка" за послушни - скандални случаи на рокади между държавни гори със занижени оценки и частни имоти с надути цени Снимка: БГНЕС / архив

"Зелени закони" започва акция по разобличаване на щетите от замените на гори.

Екоинициативата ще изненада земеделското министерство с разопаковане на "10 подаръка" за послушни - скандални случаи на рокади между държавни гори със занижени оценки и частни имоти с надути цени.

"Внесохме информация и предложение до министър Десислава Танева да спре раздаването на подаръци и да възложи на независими експерти да оценят реалната щета, която тези схеми са нанесли на държавата", пишат "зелените" в писмо до медиите. 

След дългогодишно забавяне МЗХГ установи, че при 103 замени хазната е била ощетена заради непазарни оценки на имотите. Сумата, която облажилите се фирми и граждани трябва да върнат в бюджета, е 80 млн. лв. Оценката за нанесените щети е извършена от държавната фирма "Агролеспроект" ЕООД. Министър Десислава Танева не представи подробни данни за заменките, по които частниците трябва да доплащат. Само публикува списък със стотина имена на длъжници. От "Зелени закони" твърдят, че само щетите по 10-те сделки, които ще огласят в следващите дни до Коледа, надхвърлят посочената от МЗХГ сума.

Първият "подарък за послушни", който "зелените" разопаковат, са две замени в Благоевградско. През октомври 2008 г. "Елкор" получава 90 декара държавна гора, оценена на  648 976 лв., или 7.2 лв. на кв. м, срещу 144 дка гори в Ловешко. На 23 май същата година с 21 дка в Благоевградско се сдобива и "Джи и ел сат" (8.2 лв. на кв. м). Оценката на тези общо 111.1 декара е силно занижена, твърдят екоактивистите. Към 2019 г. имотът на „Елкор“ ООД е разпарцелиран за индивидуално застрояване, а според Имотния регистър в района горите вървят по 30 до над 50 лв./кв. м. От екоинициативата изчисляват, че само за имота на "Елкор" доплащането трябва да е поне 2 млн. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари