Здравното министерство прекрати поръчката за въздушни линейки

0
Единственият участник в надпреварата е предложил оферта с над 3 милиона лева по-висока от допустимото
Единственият участник в надпреварата е предложил оферта с над 3 милиона лева по-висока от допустимото

Единственият участник в надпреварата е предложил оферта с над 3 милиона лева по-висока от допустимото

Министерство на здравеопазването прекратява поръчката за закупуване на медицински хеликоптери, с каквито страната трябваше да се сдобие до края на следващата година. Причината – офертата на единствения участник (италианската компания Leonardo S.р.А.) надвишава максималния финансов ресурс, предвиден от ресорното ведомство, съобщи Economic.bg.

Решението за прекратяване е от 23 ноември и е подписано от здравния зам.-министър Тома Томов, става ясно от Регистъра за електронни обществени поръчки. В системата поръчката все още фигурира като активна въпреки каченото решение за прекратяването й.

Към момента не е ясно кога МЗ ще обяви нова поръчка за т.нар. въздушни линейки. Стартирането и финализирането на процедурата ще отнеме време и най-вероятно България няма да разполага с хеликоптер до края на 2023 г., както бе заложено по график.

Закупуването на медицинските хеликоптери е част от проекта за изграждане на въздушна спешна помощ HEMS, който бе включен в Плана за възстановяване и устойчивост. България е единствената държава в ЕС без медицински аеротранспорт.

Припомняме, че търгът стартира през юли тази година. Здравното ведомство трябваше да закупи 6 броя хеликоптери, както и оборудване и апаратура. Общата прогнозна стойност бе в размер на над 135.5 млн. лв. без ДДС. Ведомството бе заложило максимална прогнозна стойност от над 16.5 млн. лв. без ДДС за 1 бр. медицински хеликоптер (или 19.8 млн. лв. с ДДС). За оборудване, апаратура и обучение на екипите бяха предвидени над 3.5 млн. лв. без ДДС (почти 4.3 млн. лв. с ДДС).

По график първият хеликоптер трябваше да пристигне в България през декември 2023 г., а останалите пет – разсрочено през шест месеца до края на април 2026 г. В търга имаше опция и за закупуването на още два допълнителни хеликоптера, като ведомството трябваше да реши за тях до април 2026 г.

За финансирането бяха предвидени средства както по ПВУ, така и по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. (б.р. – по програмата се планираше закупуване на един хеликоптер на стойност 19.8 млн. лв. с ДДС.)

Прекратяването на търга

До изтичането на крайния срок за подаване на оферти интерес към търга бе проявила само една компания – италианската Leonardo S.р.А. Офертата ѝ е отворена на 3 октомври, а ценовото предложение – на 16 ноември 2022 г. От нея става ясно, че за изпълнение на поръчката компания предлага цена от над 123.3 млн. лв. без ДДС. Според изчисленията на Комисията предложената цена за един хеликоптер надвишава с около 3.3 млн. лв. без ДДС прогнозната стойност на възложителя.

В резултат на това органът предлага компанията да бъде отстранена от процедурата, "тъй като подадената от участника (оферта) не отговаря на поставените от възложителя условия офертите да не надвишават максималния финансов ресурс на възложителя“.

Заради това, че единствено италианската компания е подала документи за участие, поръчката е прекратена. Компанията може да обжалва решението в 10-дневен срок от обявяването му пред КЗК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    СЪВЕТНИК
    Ами пуснете оферта през еврокомисията директно до производителите от ЕС. Без посредници и консултанти.Каквито има в Австрия,Германия,Швейцария,Франция,такива и у нас. НАЛИ СТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И В ЕВРОЗОНАТА ИЛИ ПАПАНЕТО Е ПО ВАЖНО ,А?
  • 10
    2
    Аз
    Нищо де. Ще ги даваме милионите за избори през няколко месеца. Кой му пука за човешкия живот. Жалка държава.
  • 6
    1
    Гошо куче лошо
    Обратно хартиените бюлетини щото злите машини покварили вота. Без авиолинейки щото скъпи. За това пък предплатихме нови 8 самолета, които ни обещаха, че ще започнат да строят след 2 години. Следващото е да разрушат и малкото магистрали, които имаме с цел да се намали скоростта и да запазим човешките животи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари