Здравният министър: Постигнахме най-добри резултати в целия ЕС

0
Звучи невероятно на фона на препълнените болници и десетките починали
Звучи невероятно на фона на препълнените болници и десетките починали Снимка: Фейсбук

Ние за разлика от Швейцария нямаме недостиг на респиратори, обяви здравният министър

Звучи невероятно на фона на препълнените болници и десетките починали, но здравният министър проф. Костадин Ангелов продължава да твърди, че нашите резултати са завидни на фона на меките мерки. В интервю за "Свободна Европа" той говори за необходимостта от добро планиране на предстоящата животоспасяваща операция, но в метафората за държавата като пациент животът на нейните жители се изгуби. Като лекар министърът определи настоящата ситуация като изискваща планова, а не спешна операция, информира Сега. 

Ангелов не призна вина за нищо от случващото се в страната, само с половин уста каза, че "може би се провалихме в начина на комуникация още от самото начало и допуснахме да излязат напред хора, които боравят с надеждите и страховете на хората, все едно жонглират с топките в цирка". Всичко в неговите думи се случва навреме и следва логика и закономерност, въпреки че преди дни той подписа заповед за отваряне на цирковете, а утре вероятно ще обяви пълен локдаун.

Министърът на няколко пъти направи сравнения в своя полза с действията на властите в други страни. По адрес на Швейцария например заяви, че у нас не е допуснат недостиг на респиратори, като удобно пропусна факта, че месеци наред лекари и медицински сестри бяха принудени сами да си купуват предпазни средства и да се молят за ръкавици. ("Трябва за всяко нещо да настояваш, да натискаш")

Министърът обяви, че той, а не Борисов е решил да се отворят на 1 март ресторантите, въпреки че видеото, на което премиерът му разпорежда да ги отвори независимо от данните, може да се види в премиерския профил във "Фейсбук". За периода, откакто работят ресторантите, хората с COVID-19 се увеличиха с 50% - от 31 302 на 1 март на 47 173 днес. Имаме дни с над 100 починали за 24 часа. Това обаче Ангелов нарича "завидни данни". "Постигнахме най-добри резултати в целия ЕС с най-нисък индекс на строгост на мерките. Имаме завидни резултати - последни нива на заболяемост и средни нива на смъртност", заяви министърът.

Ангелов продължава да твърди, че "никой на света не може да намери математическа закономерност на данните" и настоява, че "този вирус опроверга всички теории в целия свят", въпреки че вирусът не опроверга очакванията тази седмица да бъде по-тежка от изминалата.

Министърът не смята, че обикаля страната в предизборна обиколка и не знае с каква джипка пътува премиерът. Той самият пътувал с кола, която е наел като частно лице. Когато бе заснет в Кюстендил на среща с ресторантьора Ричард Алибегов и премиера, бил тръгнал за Гоце Делчев да прави разпределение на легла, но минал през Кюстендил, защото и там има проблеми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари