Здравният министър получи повече власт в борбата с инфекциите

0
И след края на извънредната обстановка той ще може да налага противоепидемични мерки при необходимост
И след края на извънредната обстановка той ще може да налага противоепидемични мерки при необходимост Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Bulgaria ON AIR

И след края на извънредната обстановка той ще може да налага противоепидемични мерки при необходимост

Министърът на здравеопазването ще разполага с правомощията да въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или в отделна област, дори и след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Това реши парламентът с промени в Закона за здравето, одобрени на първо четене днес, по искане на ПП, предава вестник СЕГА.

Новата си власт министърът ще задейства по предложение на главния държавен здравен инспектор, като мерките ще се въвеждат за определен период от време. Целта е да се предотврати разпространение на заразни болести, да се контролира епидемичният риск, както и да се преодолеят последиците от извънредната обстановка, в която живяхме досега.

Защитни мерки срещу инфекции ще могат да въвеждат и директорите на районните здравни инспекции (РЗИ) – отново съгласувано с главния здравен инспектор, когато става въпрос за отделна област, община или населено място.

Същественото е, че нито министърът, нито РЗИ, ще могат да забраняват да се влиза на територията на страната или да ограничават придвижването на гражданите. Няма да могат да спират работата на обекти с обществено предназначение или други такива, които предоставят услуги на хората.

В законопроекта се предвижда да се продължи изплащането на допълнителните възнаграждения на медиците на първа линия до 3 месеца след отмяната на извънредната обстановка.

Проектът се сблъска със съпротивата на опозицията. От ГЕРБ-СДС се усъмниха, че смисълът на законодателното предложение се свежда единствено до това, че премиерът Кирил Петков е обещал да отмени извънредната обстановка. От ДПС коментираха, че към законопроекта липсва финансова обосновка, което оцениха като безотговорно при сложното положение на държавния бюджет и бюджета на НЗОК. От „Възраждане” обвиниха управляващите, че предлагат „еднолична власт на министъра, без никакви ограничения”.

Чуха се гласове на несъгласие и от управляващото мнозинство. Според Ива Митева (ИТН) може да се окаже, че почти няма разлика между ограниченията, които се въвеждаха през извънредната обстановка, и онези, на които министърът ще има право в бъдеще. Като пример посочи, че той ще може и занапред да ограничава експлоатацията и режима на работа на обекти с обществено предназначение и други обекти и услуги, предоставяни на гражданите.

СТАТИСТИКА

1176 нови случая на COVID-19 у нас са отчетени за денонощие. Те са установени след направени 10 528 теста. Положителните проби са 11.17%, показват данните в Единния информационен портал.

Починали със заразата за 24 часа са 14 души. Излекуваните за същия период са 4301.

Новопостъпили в болница са 179 души. Общо хоспитализираните са 1953, от които 214 са в интензивно отделение.

През последното денонощие са поставени 1907 дози ваксини срещу COVID-19.

Утре отпада въведената заради Covid-19 извънредната епидемична обстановка у нас. Препоръчително остава обаче, носенето на предпазни маски в болници и в градския транспорт. След 1 април в сила ще остане изискването на сертификат с информация за ваксинация, преболедуване или негативен тест за ковид при влизане в страната. Остава в сила и задължителната карантина на болни и техните контактни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари