"Здравен барометър" ще анализира и оценява системата на здравеопазване у нас

0
Проф. Даниел Вълчев ще представи новата гражданска инициатива днес
Проф. Даниел Вълчев ще представи новата гражданска инициатива днес Снимка: Фейсбук

Проф. Даниел Вълчев ще представи новата гражданска инициатива днес

Здравен барометър - нова гражданска инициатива насочена към наблюдение, анализ и оценка на състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България, стартира проф. Даниел Вълчев.

Проф. Вълчев публично ще представи Здравен барометър на 16 май (вторник) 2023 г., от 10:00 часа (Бална зала на хотел „Интерконтинентал“, пл. „Народно събрание“ № 4.), информира БГНЕС.

По време на представянето проф. Даниел Вълчев заедно с проф. Тодор Кантарджиев ще очертаят основните групи индикатори, използваната методология, потенциалните източници на информация и периодичността на публичните представяния на инициативата. „Опитът, натрупан при подготовката на Юридически барометър, ни дава самочувствието да стартираме новата инициатива Здравен барометър, насочена към наблюдение, анализ и оценка на състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България на основата на преимуществено количествени показатели. Доколкото развитието на здравната система е функция и на доверието на обществото към нея, анализът ще включва и периодично проучване на общественото мнение“, споделя проф. Даниел Вълчев за инициативата, който е и ръководител на проекта.

Проектът ще се осъществява от подвижен екип от здравни експерти, юристи и икономисти с опит в управлението, разработването на политики и подготовката на проекти на закони и други нормативни актове. Методологията на изследването ще включва система от обективни индикатори, изследващи различни аспекти на системата на здравеопазването, които биха позволили да се правят обективни изводи и да се избегне често открояващата се склонност за произволни ценностни съждения и преднамерени политически оценки“, допълва още той.

Освен количествен анализ на основните показатели изследването ще поставя акцент и върху значими проблеми, свързани със здравната политика, като не само дефинира основните предизвикателства и проблеми, но и предлага конкретни решения. Ще бъде предлаган и анализ на основни нормотворчески инициативи в областта на здравеопазването. Наред с това, Здравен барометър ще отделя специално внимание и ще популяризира добрите примери и добрите практики в здравеопазването, споделят още организаторите.

Първоначалният поглед на Здравен барометър върху системата на здравеопазването показва, че това е една от големите и тежки публични системи, управлението на която поставя редица предизвикателства – много на брой институции с комплексен правен статут, които не се намират в йерархична зависимост; сложна система за финансиране; влияние на редица фактори, които са външни за системата; традиционно високи очакванията и ниско ниво на доверие на обществото и др. Съществува относителен консенсус, че системата се нуждае от реформи, които обаче, за да бъдат правилно насочени с оглед постигане на големите цели пред здравната система, следва разработваните политики да се основават на анализ на данните и доказателства. Въпреки че реално съществува разнообразна статистическа информация за здравеопазването, тя се характеризира с няколко недостатъка:

1. Тя е разпръсната (отсъства единна информационна система), а съществуващите бази данни акцентират върху различни индикатори, което прави трудно търсенето, систематизирането и сравнението на данните. По-голяма част от достъпната информация е на чужд език.

2. Не всички данни са публично достъпни – част от статистическата информация е със служебен, неотворен достъп.

3. Обичайно информацията се събира и обобщава на годишна база, но често публикуването е със сериозно закъснение.

4. Липсва публично достъпен анализ на данните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Deja vu
    Пак ще се "усвояват" парички!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари