Заявяваме електронно свидетелство за съдимост от 1 септември

0
Единственото условие за това е да разполага с квалифициран електронен подпис
Единственото условие за това е да разполага с квалифициран електронен подпис Снимка: iStock

Единственото условие за това е да разполага с квалифициран електронен подпис

Всеки български гражданин, без значение къде е роден трябва да може да заяви и да получи електронно свидетелство за съдимост, включително ако е осъждан или реабилитиран. Това гласят промени, които Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане, съобщава БТА.

Единственото условие за това е да разполага с квалифициран електронен подпис. Това ще може да се случи от 1 септември 2022 г. , уточняват от правосъдното ведомство.

С промените се разширява и обхватът на електронните свидетелства за съдимост, които до момента се издават само за неосъждани лица и за такива, родени на територията на България. Те ще могат да се издават за граждани, които са неосъждани, осъждани, реабилитирани и амнистирани и/или с наложени административни наказания по чл. 78 а от Наказателния кодекс.

От Министерството допълват, че целта на измененията е да се облекчи административната тежест върху гражданите, като им се спести необходимостта лично да подават заявление за издаване на свидетелство за съдимост в бюрата по съдимост. Издаваните електронни свидетелства за съдимост ще са официални удостоверителни документи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари