Затвор грози пастир, подал фалшив сигнал за бедстващи туристи под връх Ботев

0
Планинската спасителна служба веднага е започнала усилени издирвателни действия
Планинската спасителна служба веднага е започнала усилени издирвателни действия Снимка: МВР

Планинската спасителна служба веднага е започнала усилени издирвателни действия

Около 16:30 ч. на 3 септември /неделя/ в дежурната част на РУ-Карлово е получен сигнал от тел. 112 – мъж се представил с две имена и заявил, че заедно с 45-годишната си съпруга са се загубили в района на Централна Стара планина, като по време на преход от хижа „Равнец” към заслона на връх „Ботев” жената е счупила крака си. Веднага след това връзката с мобилния телефонен номер на подателя прекъснала и при следващите многократни опити да бъде избран се оказва, че е извън обхват.

Освен в полицията, сигналът е препратен също в Планинската спасителна служба и в РД ПБЗН – Пловдив и веднага започват усилени издирвателни действия от екипите, като се работи на терен при променливи и неблагоприятни метеорологични условия.

Паралелно с това, с разрешение на Окръжен съд – Пловдив се изисква информация от мобилния оператор и се установява, че собственик на СИМ –картата, от която е направено обаждането, е лице с различни имена от представилото се. Прави се и обход на паркоместата и местността „Бешбунар” в близост до подстъпа на пътеката за хижа „Равнец”, като се проверява дали някой от автомобилите не е ползван от семейство с посочените имена, но отново няма съвпадение. На разследващите прави впечатление и фактът, че все още в полицията не са се явили хора, които да заявят, че техни близки са се загубили в планината. И така, задълбоченият анализ на събраните факти и доказателства води до извода, че става дума за злоумишлено обаждане с невярно съдържание и имената на подателя са недействителни.

В процеса на оперативната работа във вторник е установена неговата самоличност – 25-годишен, който работи като пастир при един от земеделските производители и животновъди в Карлово. Предстои мъжът да бъде задържан. По случая е започната проверка за престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Уведомена е Районна прокуратура – Пловдив.

Подробности около случая бяха оповестени днес от директора на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Георги Чергов и началникът на Планинска спасителна служба – Пловдив Георги Стамов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    OMG
    В този случай затворът е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!!! Да пратиш спасителен отряд за зелен хайвер в планината, да рискуваш живота на спасителите от простотия, да рискуваш живота на туристи които може би имат нужда от същия този отряд... Ами това трябва да бъде наказано максимално и задължително с ефективна присъда. В противен случай ще стане ясно, че всеки дебил може да праща сигнали на поразия като знае, че няма последствия...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари