Затварят 200-годишно училище в село Поликраище

4
Хората изразиха недоволството си, като пресичаха организирано главния път Русе-Велико Търново
Хората изразиха недоволството си, като пресичаха организирано главния път Русе-Велико Търново Видео: Bulgaria ON AIR

На протест срещу затварянето на училище се вдигнаха  жители на великотърновското село Поликраище, показва Bulgaria ON AIR

Хората изразиха недоволството си, като пресичаха организирано главния път Русе - Велико Търново и за кратко затрудниха движението.

Училището в Поликраище е създадено преди повече от 200 години. В момента обаче в него са останали едва 33 деца, повечето от които са от околните села. Затова Общинският съвет в Горна Оряховица взема решение то да затвори врати. Местните обаче настояват общинските съветници да отменят решението си. В знак на протест те излязоха на облечени с жълти жилетки и пресичаха в колона пешеходната пътека на главния път Велико Търново - Русе.

Местните са изпратили и протестна подписка до Министерството на образованието. "Защото е голямо село, имаше три училища и не е редно от три, да нямаме нито едно", каза кметът на с. Поликраище Марин Тодоранов.

Освен че учениците са малко, според местните власти и нивото на образованието не е същото като в общинския център. "Големият проблем е, че тези деца не получават адекватно образование на 21 век, защото учат в слети паралелки, там един колега преподава по няколко дисциплини", обясни председателят на Комисията по образование в Общинския съвет на Горна Оряховица - Иван Момъков.

Следващата седмица се очаква де се проведе обществено обсъждане за съдбата на училището, в което ще включат и жители на съседни села.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари