Застрашени евроазиатски рисчета се родиха в Софийския зоопарк

2
В Червената книга на България евроазиатския рис е в категория „Критично застрашен вид“
В Червената книга на България евроазиатския рис е в категория „Критично застрашен вид“

Двойката евроазиатски рисове - Куанта, която е на 2,5 години, родена в зоопарка в Мюнхен и Моргул на 3 години, роден в зоопарка Шьонбрун, Виена, станаха родители на две малки в Софийския зоопарк.

Двете малки рисчета са родени на 3 май. Те са здрави и вече се катерят по дърветата и си играят около майката във външното заграждение на експозицията с рисове в сектор Хищници.

Достъпът на посетители там засега е ограничен, за да се намали безпокойството за младата майка и малките, но предстои скоро експозицията отново да бъде достъпна, съобщават от зоопарка.

Размножаването на тези редки и изключително красиви животни е голям успех за Софийския зоопарк. Евроазиатските рисове са включени в Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и тяхното размножаване и брой на популацията им в зоопарковете се следи внимателно и се използва за опазването и възстановяването на този застрашен в Европа вид. В Червената книга на България евроазиатския рис е в категория „Критично застрашен вид“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари