Застраховател ще плати 40 000 лева на пострадал при катастрофа на пътя Русе - Бяла

2
Мъжът в продължение на шест месеца бил обездвижен, изцяло на грижите на близките си, а след това имал нужда от помощ
Мъжът в продължение на шест месеца бил обездвижен, изцяло на грижите на близките си, а след това имал нужда от помощ Снимка: Dunavmost, архив

Решението на Окръжен съд – Русе, с което застрахователно дружество е осъдено да плати на С. Ю. 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от ПТП, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила

На 31.08.2018г. около 03.30ч. 40-годишният тогава ищец се возел на предната седалка в управляваното от приятеля му Т. М. „Пежо 206 комби“ в посока Велико Търново - Русе. На км 8 при спускане по наклон автомобилът навлязъл в участък от платното за движение, покрит от кал, унесъл се и със скорост 125 км/ч се ударил с предна лява част в крайпътно дърво. След този удар се завъртял по часовниковата стрелка на около 180 градуса, при което от него изхвръкнали двигателя, преден капак, предната броня, акумулатор, пожарогасител, аптечка и други. Изминал около 8 м, последвал удар със страничната дясна част във второ дърво и ново завъртане. В резултат на произшествието С. Ю. получил счупвания дясното рамо и лявото бедро, както и усложнения: хипостаза на бели дробове и увреждане на лъчев нерв на ръката. Бил приет в интензивно отделение в критично състояние. В продължение на шест месеца бил обездвижен, изцяло на грижите на близките си, а след това имал нужда от помощ. Изпитвал силни болки, не можел да спи, станал нервен, плачел, приемал болкоуспокояващи.

Предявил претенция към ЗК „Лев инс“ АД, където била сключена застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобила, но не успели да постигнат извънсъдебно споразумение. Тогава се обърнал към Окръжен съд – Русе, който му присъдил 50 000 лв. обезщетение, намалено с 20% съпричиняване, тъй като С. Ю. бил без поставен обезопасителен колан. Освен това, дружеството следвало да заплати и 8023,74 лв. за лечението на пострадалия, както и разноските по делото.

И двете страни в процеса обжалвали това решение в частта за размера на присъденото обезщетение за неимуществените вреди. Според второинстанционния съд Окръжен съд – Русе е постановил законосъобразно решение. Правилно е бил определен както процента на съпричиняване, така и размера на обезщетенията. Възраженията на застрахователното дружество са били отхвърлени и от Върховния касационен съд, който не е допуснал касационно обжалване на въззивното решение.

Така съдебният акт на Окръжен съд – Русе, с който ЗК „Лев инс“ АД е осъдена да заплати на С. Ю. 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди ведно със законната лихва и 8023,74 лв. за имуществени вреди, вече е в законна сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари