Защо в студовете по-често ни удря статичен ток

0
Ако студът е сух, електрошоковете са по-малко. Но при комбинацията от студ и влага, те бързо нарастват
Ако студът е сух, електрошоковете са по-малко. Но при комбинацията от студ и влага, те бързо нарастват

Това е шокиращият страничен ефект от студеното време.

Навън е студено и на много места из цялата страна вали сняг пада или вече е навалял. Ето защо по-често може да станете жертва на статичното електричество.

Ако ще ви олекне, науката има обяснение за това.

Може би сте забелязали, че когато температурите станат по-ниски, по-често ви удря ток от предметите, които докосвате.

По всяко време на годината може да се случи да ви удари разряд от статично електричество, тъй като телата ни събират допълнителни електрони от повърхностите около нас.

Някои повърхности са по-добри проводници на ток от други. Вървенето по найлонови или вълнени килими или носенето на гумени обувки могат да увеличат вероятността да станете жертва на това явление.

Но защо по това време на годината то се проявява по-често от обикновено?

Предизвикани от многобройните оплаквания, които се появиха наскоро в социалните мрежи, британски учени обясняват защо, когато времето застудее, по-често ставаме жертва на статичното електричество.

Причината е, че при тези климатични условия въздухът става по-добър проводник на електричество, пише британският вестник Mirror.

По принцип въздухът около нас е добър изолатор. Което означава, че електроните не преминават лесно през него. Когато времето стане студено обаче, околната атмосфера се насища с пара и влага. Това улеснява преминаването на електроните. Когато те се натрупват в тялото ни, се разпростират по кожата и продължават да се събират, докато не станат твърде много. След това, ако докоснем нещо метално, натрупалото се напрежение може да стане толкова високо, че да разруши въздушното съпротивление и да предизвика появата на искра и онзи, до болка познат, звук "пук", съобщава Cambridge News.

Ако студът е сух, електрошоковете са по-малко. Но при комбинацията от студ и влага, те бързо нарастват.

Можем да се спасим от тях или като овлажните въздуха в помещенията, или като носим дрехи от материи с неутрален заряд, като памук.

"Като последна мярка, можете да носите в себе си метален предмет, като монета или ключ. Така, когато докоснете проводим на електричество предмет, няма да усетите удара от статичното електричество толкова силно", съветва британският метеоролог Скот Съдърланд.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари