Защо в Русе не достигат кувьозите?

0
Недостиг на кувьози в Русенския акушеро-гинекологичен комплекс
Недостиг на кувьози в Русенския акушеро-гинекологичен комплекс Видео: БНТ

През 2014-та в Русенския акушеро-гинекологичен комплекс са проплакали 1635 бебета, което е с 46 повече от 2013-та. Въпреки добрата тенденция за по-висока раждаемост, лекарите с тревога отбелязват, че се увеличава броят на недоносените деца, а кувьозите в отделението по неонатология не достигат.

След прекратяване на приема в Дома за медико-социални грижи, в АГ комплекса гледат и изоставените от родителите си новородени, докато бъдат настанени в приемни семейства. Домът не функционира от година и половина, но все още реално не е закрит. Той разполага със 7 кувьоза и друга апаратура за недоносени деца, която не се използва, но не се и предоставя на отделението по неонатология.

Причината е, че няма постановление на Министерския съвет за официалното закриване на социалната институция, обясни директорът й д-р Златка Огнянова. Дотогава тя нямала право да се разпорежда с имуществото, а и кувьозите били амортизирани, коментира д-р Огнянова.

В същото време Акушеро-гинекологичният комплекс изпитва остра нужда от тази апаратура. Разполагат с 20, но половината също са стари и често не могат да се използват, защото се налага да бъдат ремонтирани. Отделението по неонатология е със статут на междуобластен център и приема бебета от още 8 областни града в Североизточна България. Затова са необходими поне още 10, коментираха специалистите.

Нина Радкова – завеждащ отделение по неонатология: “Ние работим с оборудване за едно отделение, а покриваме капацитета на две. Ясно е, че кувьозите не достигат.”

Освен това необходимостта от тази апаратура е и заради увеличаващия се брой на недоносените деца, което се превръща в тревожна тенденция.

Д-р Георги Хубчев: “Недоносените през 2014 г. са 206, което представлява 12,59% при средно 10 % за ЕС. Причината – недобре работещи женски консултации.”

Бебето-рекордьор с най-ниско тегло за миналата година, което лекарите са спасили, е родено едва 580 грама

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари