Защо съдия Весела Евстатиева трябва да сe гордее със себе си

3

Циганската клетва застига най-тежко, преживява се само от хора със силни характери. Това е най-трудната за разваляне магия, може дори да те убие или направи най-нещастния човек на света, твърдят езотериците, които са изучавали окултизмът в културата на древните асингани.

Те обаче са категорични – клетвата хваща само, ако си виновен! Ако си чист пред съвестта си може да бъдеш спокоен  - ромската магия за нещастие няма да те хване, по-вероятно е дори да се върне към подателя си.

Пиша тези редове във връзка с тежките клетви, които отправи Златка, майката на Георги Джевизов-Плъха към пловдивския съдия Весела Евстатиева – млад и изключително подготвен магистрат с достойна за уважение позиция, сподели Иван Колев във Флагман.

В четвъртък Весела Евстатиева оправда за убийство д-р Иван Димитров. Направи го толкова неочаквано, че дори подсъдимият се изненада, а Златка се разпени и започна да кълне.

Ясно е, че го направи, защото се е надявала някой да плати за убийството на сина й – в преносен и буквален смисъл! В съзнанието й виновникът трябваше да получи ефективна присъда, да влезе в затвора и…разбира се плати кръвнина, която в случая нямаше да бъде малка.

Майката на Плъха претендираше д-р Иван Димитров да им плати 150 хил.лева, сякаш ако беше жив Георги Джевизов можеше да извади тези пари до края на живота си.

Всъщност искът щеше да бъде още по-голям, ако като граждански ищци бяха конституирано любовницата и предполагаемото му дете. Надежда Стоева твърди, че има син от Джевизов.

В акта за раждане обаче не фигурира името на Плъха, а самата тя няма граждански брак с убития крадец.

Т.е. Надежда досега се е обявила за самотна майка и е получавала помощи от държавата. В четвъртък тя влезе в нова роля и опита да се представи за скърбяща вдовица, изоставена сама да гледа детето им. Номерът й не мина, а съдия Весела Евстатиева отхвърли молбата и на Надежда, и на детето й.

Журналисти от Пловдив, които са били на заседанието разказаха как тя неистово е плакала, за да омилостиви съда, но след като е чула определението на съда сълзите й секнали и тя рязко загубила интерес към делото, напуснала залата, явно защото имала друга по-важна работа.

До голяма степен този момент от процеса описва отношението на близките на Плъха към неговата личност и самото дело, което в наказателната си част изглежда не особено интересно за тях.

По всяка вероятност на това дължим и тежките клетви на майката Златка по адрес на пловдивския съдия. Ако беше признат за виновен, дори да получи условна присъда, д-р Иван Димитров трябваше да плати кръвнина за убийството на Георги Джевизов, която нямаше да бъде никак малка – поне 100 хил.лева, но по обвинението за убийство той бе оправдан.

Заради това Златка я боли, заради това отправя тежки клетви, защото едва ли е предполагала, че тези пари ще й се изплъзнат.

А съдия Весела Евстатиева може да бъде горда със себе си – постанови достойно решение, което върна вярата в българското правосъдие. Показа, че то е справедливо и няма да допусне зад решетките да влезе човек, който е защитил собствеността си. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари