Защо режат опашките на прасенцата

1
От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е забранена в ЕС
От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е забранена в ЕС

От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е забранена в ЕС

Една от особените характеристики на прасетата е тяхната навита опашка. Често обаче на прасенцата в развъдниците тя се реже, за да не я отхапват едно от друго. От 2003 година насам ампутацията на свински опашки е забранена в ЕС, предава NOVA. И все пак само Финландия и Швеция спазват изискванията. Финландският свиневъд Тимо Хайкила го прави по убеждение, защото знае, че така животните му са по-щастливи.

Това не са просто сладки малки прасенца… Това са прасенцата на Тимо Хайкила. И за него е важно всяко животно да се чувства добре. В свинарниците на Хейкила има и още нещо специално. Всички прасенца все още имат опашки.

Само прасетата, които се гледат във Финландия обаче имат този късмет. В повечето страни в Европа опашките на прасенцата се режат. Това се прави с нагорещено желязо, причината е притеснението, че биха могли да си отхапят опашките едно на друго. Защитниците на правата на животните отдавна се борят срещу тази брутална практика.

Свиневъдът Хайкила има прост лек за хапането на опашките: достатъчно пространство и играчки за прасетата.

Фермата на Хайкила се намира в Южна Финландия и всяка година той продава над 100 000 прасета на ферми за угояване. Той признава, че преди е рязал опашките на прасетата. Но от 2003 година насам това е строго забранено във Финландия. Както всъщност е и в целия ЕС. Но в почти всички останали държави членки изключенията масово се толерират.

Това възмущава и Тару Антикайнен от Асоциацията на свиневъдите. Заедно с колегата си Хайкила финландката се бори за по-добро отношение към животните в свинарниците в Европа. "Само стресираните прасета отхапват опашките си. Затова е необходимо повече пространство". Тя не приема, че европейските ѝ колеги отхвърлят подобни подобрения по причини, свързани с разходите.

Фермерът Хайкила не разбира защо забраната за ампутации, която е в сила от 30 години, не се прилага в други държави в Европейския съюз. В края на краищата това е добре не само за животното, но и за фермера.

ЕС иска скоро да върне на дневен ред въпроса за свиневъдството. Щастливите прасенца на фермера Хайкила все пак могат да станат прецедент в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари