Защо православни и католици празнуват Великден на различни дати?

0
Разликата във времето между празнуването на Великден за двете вероизповедания ще става все по-голяма и по-голяма
Разликата във времето между празнуването на Великден за двете вероизповедания ще става все по-голяма и по-голяма

Разликата във времето между празнуването на Великден за двете вероизповедания ще става все по-голяма и по-голяма

Православният и католическият Великден обикновено се определят на различни дати. Гърция бавно, но сигурно се приближава към големия празник на гръцкия православен Великден или Пасха - религиозно събитие, което в балканската страна се празнува с по-голямо оживление, отколкото в много други западни християнски страни.

За разлика от повечето европейски страни, които ще празнуват Великден на 31 март, Гърция ще се придържа към датата на православния Великден, който тази година се пада повече от месец по-късно, на 5 май, съобщи Greek reporter.

Православните църкви все още използват Юлианския календар за Великден, което означава, че в определени моменти може да има забавяне със седмици спрямо Григорианския.

Поради тази разлика в измерването на дните последният път, когато двете големи християнски деноминации споделят една дата за празника, е през 2017 г.

Разликата във времето между празнуването на Великден за двете вероизповедания ще става все по-голяма и по-голяма.

В резултат на тази увеличаваща се разлика, от 2700 г. нататък празнуването на Великден за православни и католици никога повече няма да съвпадне.

Общо през целия XXI век празнуването на Великден ще се проведе на един и същи ден 31 пъти, но през всеки следващ век това ще се случва все по-рядко.

Последният път, когато празнуването на Великден ще съвпадне, се очаква да бъде през 2698 г. Оттогава православните и западните християни никога повече няма да празнуват заедно Възкресение Христово.

Усложняващ фактор, който предизвиква спорове в историята, е намирането на единна дата за Великден и придържането към нея. В началото на своята вяра християните празнували възкресението на Исус Христос по различно време през годината.

Именно Светите отци от Първия вселенски събор през 325 г. от н.е. измислят единен начин за определяне на датата.

Те постановили, че Великден трябва да се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, но винаги след Пасха.

До ден днешен православните се придържат към този метод за изчисляване на датата на празника, което води до това, че православният Великден обикновено се празнува по-късно, отколкото в западния свят.

През 2025 г. двете най-големи деноминации на християнството отново ще празнуват Възкресение на една дата.

През 1923 г. група православни църкви се събират в Константинопол (днешен Истанбул), за да преразгледат въпроса за календара, като в крайна сметка приемат противоречива позиция, че важните религиозни дати ще следват по-астрономически точния Григориански календар, с изключение на Великден./БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    до 3
    Бая си неосведомен за полския папа ЙоанПавел втори. Намесвал се е в свалянето на правителства, няколко. Всичките му дякони по света са му били лични шпиони и са следили за неща нямащо общо с църковни дела. Има и атентат срещу него. Кой би искал да утрепе папа ? Та това уж е втория след бога човек. Такива святи личности не искат да ги убиват случайно. Вземи и се осведоми, плебей ! Блатная не я мисли, най-богатата и стъпила твърдо на краката си суверена суперсила. Виж баба ти какво яде, и колко градуса е в стаята и през зимата, единствената която отоплява. Руските баби имат по 50 кубика дърва за зимата, купени с пари от пенсия и в къщите им е над 25° при минус 40 навън.
  • -1
    3
    До путлериста под № 2
    да бе, папа Йоян Павел Втори бил шпионин, хахаха, уби змея. Да, папата се бореше за справедливост в Полша, поддържаше справедливата кауза на Солидарност. Избирането на Йоан Павел за папа ускори разпада на комунистическата кочина. А по дорбе путлеристче кажи за заслугите на полковник Гундяев, наречен в последствия патриарх на Блатная
  • 0
    2
    фена на Путин
    А ! Един човек да ги нарече, с името им. Секта ! Дори се кръстят различно от нас. И техните "попове" се занимават с разузнавателна и подривна дейност (помним добре Папа Йоан Павел втори какъв шпионин беше) имат си собствена държава, Ватикана, която се занимава и с банкиране, тайна и груба намеса в чуждите дела на държавите и са изчУкали повече деца отколкото някой е способен да си представи. Ортодоксалната Източно Православна Църква няма абсолютно нищо общо с тези отпадъци католиците. Моля не ни ги пришивайте за християни.
  • 4
    1
    чичомиткобрат
    Защото католиците не са Християни, те са сатанинска секта.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари