Защо постоянно ви се яде хляб?

5
Учени разкриха каква е причината
Учени разкриха каква е причината

Учени разкриха каква е причината

Яде ви се постоянно хляб и само миризмата на печива ви кара да огладнеете? Има няколко научни обяснения за тези желания: на тялото ви явно му липсват конкретни вещества, съобщава Health Digest, позовавайки се на откритията на учени.

Какво се крие зад желанието за консумация на хляб?

Понякога желанието за консумация на тестени изделия може да се появи от нищото - например късно вечерта имате желание да хапнете кифлички или просто парче черен хляб. Нуждата от определени храни може да сигнализира, че на тялото ви липсват хранителни вещества.

Ако изпитвате желание за консумация на хляб, тогава вероятно ви липсва аминокиселина триптофан, която стимулира производството на серотонин.

Когато богатите на протеини храни доминират в диетата, мозъкът получава повече левцин, изолевцин и валин - аминокиселини, които блокират навлизането на триптофан в мозъка. Консумацията на въглехидрати коригира този дисбаланс.

Триптофанът увеличава производството на серотонин, невротрансмитер, който регулира настроението, съня, храносмилането и влияе върху паметта и работоспособността.

При недостатъчно производство на хормона хората изпитват безпокойство и се оплакват от загуба на сила.

Как да задоволим желанието за хляб по здравословен начин?

Яденето на хлебни изделия може да бъде здравословен начин да попълните запасите си от незаменими аминокиселини, включително триптофан, който е необходим за производството на серотонин. Серотонинът е невротрансмитер, който регулира настроението, съня и апетита.

Въпреки това, не всички хлебни изделия са еднакво здравословни. Хлебните изделия, приготвени с рафинирано брашно, са с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на фибри, витамини и минерали. Тези продукти могат да доведат до резки колебания в кръвната захар и да допринесат за затлъстяването, сърдечните заболявания и диабета тип 2.

За да задоволите желанието си за хляб по здравословен начин, изберете пълнозърнести хлебни изделия. Пълнозърнестите храни са с високо съдържание на фибри, които помагат за забавяне на храносмилането и поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Те също така са с високо съдържание на витамини, минерали и други хранителни вещества.

Ето някои съвети за избор на здравословни хлебни изделия:

  • Избирайте продукти, които са направени с пълнозърнесто брашно.
  • Потърсете хлебни изделия с поне 3 грама фибри на порция.
  • Избягвайте продукти, които съдържат рафинирано брашно, захар или изкуствени добавки.

Ето някои здравословни рецепти за хлебни изделия:

  • Пълнозърнест хляб със семена и ядки
  • Пълнозърнест хляб с овесени ядки
  • Пълнозърнест хляб с банани и шоколад

Ако имате желание за хляб, не се лишавайте от него. Просто изберете здравословен вариант, който ще ви помогне да поддържате доброто си здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари