Защо понякога, докато заспиваме, получаваме усещането, че падаме?

0
Това полусънно преживяване се случва, когато мускулите на краката (или на някаква друга част на тялото), неволево се свият бързо, почти като при спазъм или схващане
Това полусънно преживяване се случва, когато мускулите на краката (или на някаква друга част на тялото), неволево се свият бързо, почти като при спазъм или схващане

Довлачвате се в леглото си, завивките са толкова удобни и уютни, чувствате как мозъкът ви забавя скорост… и внезапно преживявате отвратителното усещане сякаш падате от високо.

Все едно сте пропуснали едно стъпало, докато сте слизали по стръмно стълбище, и се втурвате изненадващо надолу по задни части. Не е приятно, пише framar.bg.

И така, какво представлява това странно чувство?

Това полусънно преживяване се случва, когато мускулите на краката (или на някаква друга част на тялото), неволево се свият бързо, почти като при спазъм или схващане. Въпреки че причините за тази реакция все още не са напълно изяснени, според еволюционните теории тя служи на две много важни, но не и взаимосвързани функции, първата, от която е в сила и днес.

На първо място това внезапно събуждане ни позволява да проверим за последно околната среда и дали е достатъчно безопасно да заспим. Вашият мозък си мисли "Може някак си да съм попаднал на някакво опасно място".

Другата предполагаема еволюционна функция на това състояние е, че то ни позволява – или поне на нашите предци – да проверим стабилността на позицията на тялото ни, преди да сме изпаднали в безсъзнание, особено ако се опитваме да заспим на някое дърво например.

Според другата главна теория внезапното събуждане е знак, че активната ни физиологична система най-сетне се предава, макар и понякога с неохота, на нуждата от сън и преминаването от волеви моторен контрол към състояние на спокойствие и най-накрая към парализа на тялото. На кратко, странното чувство може би е знак за превключването между мозъчната ректикулрна активираща система (която използва възбудени невротрансмитери за подпомагане на будното състояние) и вентролатералното преоптично ядро на хипоталамуса (което използва инхибиторни невротрансмитери, за да се намали будността и да се улесни заспиването.).

Независимо кое обяснение е вярното и дали е естествено явление или не, внезапното събуждане може да бъде доста тревожно и плашещо събитие. В някои крайни случаи – в зависимост от скоростта и наситеността на усещането – може да задържи човека буден и да възпрепятства изпадането му в нормално сънно състояние, което след по-дълъг период от време може да доведе до безсъние.

Тъй като състоянието е свързано с моторната дейност, всичко, което поддържа моторната ви система активна през нощта, е възможно да увеличи шансовете това да ви се случи.

Подобни неща са кофеинът (или други стимуланти) и/или интензивните вечерни тренировки, високият стрес и безпокойството. Други причини са преумората, недоспиването и хаотичния режим на спане.

От научна гледна точка е доказано, че недостигът на някои важни химични елементи като магнезий, калций и желязо също увеличават шансовете за внезапно събуждане с чувство за падане от високо. Можете да повлияете върху честотата и интензивността на това явление като се уверите, че спите в подходяща среда – на хладно, тъмно и тихо място.

По въпроса са правени изключително малко изследвания, защото този проблем се възприема като нещо нормално, което няма нужда от лечение. Забелязва се, че с възрастта честотата на поява на това състояние намалява по естествен път.

Затова не се притеснявайте и спете спокойно!

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари