Защо още няма арестувани в НАП?

0
В масива има трудно обяснима папка с име „Яне Янев” – по-точно името е „PAVKOV/QNEQNEV.csv”
В масива има трудно обяснима папка с име „Яне Янев” – по-точно името е „PAVKOV/QNEQNEV.csv” Снимка: БГНЕС

Заблуждават обществото с някакъв 20-годишен хакер, уж изтеглил данни от НАП. А в масива данни, изтеглен и пуснат в мрежата, има неща, които издават престъпления.

Скандалът е в самия НАП – там са създадени необясними архиви с противозаконно използване на информация за гражданите. И прокуратурата още не е влязла там и никого не е разпитала, пише Иван Бакалов в e-vestnik.bg.

Странно как никой още не е повдигнал въпрос за какво са подредени в отделни групи някои от данните и по какъв критерий. Например в масива има трудно обяснима папка с име „Яне Янев” – по-точно името е „PAVKOV/QNEQNEV.csv”.

В папката има ЕГН-та на 1 048 575 души! Групирани там по неясен признак.

Павков е името на данъчен служител. А на кого е името Яне Янев?

Има един политик, който размахваше папки пред телевизиите и после се скри от прожекторите – Яне Янев, лидер на залязлата партия „РЗС (Ред, законност и справедливост), бивш шеф на комисията за противодействие на корупцията в предишния парламент. От противник на премиера Борисов в първия му мандат, той стана негов върл защитник.

Сега Яне Янев е фермер, занимава се със земеделие и животновъдство в няколко района на България, има инвестиции за милиони. Но не остана съвсем извън политиката – няколко години наред беше съветник на Бойко Борисов по въпросите за противодействие на корупцията. И в момента е неофициален съветник на Борисов и често пътува до София да се среща с него.

Дали тази папка носи неговото име и дали е създадена като отделен масив в масива на НАП, за да я ползва лично той в съветническата си дейност, не се знае.

Но за какво са в нея данните за 1 милион българи?

Тепърва ще се проучва по какъв критерий са подбирани. Засега най-повърхностен поглед показва, че става дума за хора с доходи над средните.

Папката съдържа колони с данни за ЕГН, месечни доходи, нетни заплати, данъци, данни за пенсионно и здравно осигуряване и др. Трябва специален софтуер, за да се търси в нея, да свържеш ЕГН с име, адрес, мейл, електронен подпис и др.

Ако НАП прави масив за хора, които иска да проверява за укриване на доходи, това трябва да става съвсем официално и по специален закон и изисквания, а не като нещо тайно. И всеки присъстващ в техните масиви и папки, трябва да има достъп до данните за себе си, както има достъп до данните си за пенсионно и здравно осигуряване.

И кой събира тази информация? Неотдавна стана известно, че данъчните са направили рисков профил на хора и фирми, и ги проверяват с методи на ЦРУ. Проследяват регистрации на един и същи адрес, на едни и същи счетоводители и т. н. връзки.

Но тази папка „Яне Янев” с повече от милион българи в нея не отговаря на така описаните претенции за досиета с рисков профил. Това са почти половината от хората у нас, деклариращи доходи и плащащи данъци.

Въпросът е – кой има право на достъп до тази папка?

Кой Яне Янев?

За какво се използва тази информация?

Колко дълго може да я притежава някой? Бегъл преглед показва, че в папката има даннини и от 2005-а, и от 2007-а година. Давността на данъчните срокове и документи е 10 години. И като се правят проверки, това е маскималният срок назад. Защо в тази папка има по-стари данни?

На колко компютъра в НАП се намира тази информация?

Според въведените у нас изисквания в съответствие с Общият регламент относно защитата на данните (GDPR), във всяка фирма трябва да има конкретен човек, който отговаря за компютрите, съдържащи лични данни.

Кой е този човек в НАП, отговарящ за данните в папка „Яне Янев”? Кой я е създал и по какви критерии?

Защо прокуратурата още не се е самосезирала?

Вместо да ни будалкат с някакъв 20-годишен хакер, трябва да дадат обяснение за масивите на НАП. Прокурорът Гешев, специалистът по интернет престъпност Явор Колев от ГДБОП иначе са много приказливи. В друга държава можеше да има оковани пред НАП служители, като Иванчева. Нищо такова не се случва, няма дори въпроси от прокуратурата.

Има основания да се каже, че някаква мафиотско-рекетьорска банда е овладяла държавните масиви от данни.

По същото време с изтичането на данни от НАП, пуснаха в интернет и данните на съдия Мирослава Тодорова и семейството й, с добавено към името й NE SE CHISTIIII.
…Да се удари, да се опраска и т. н. – жаргонни изрази от разговори на съдийки и от тефтерчето на Златанов – калинка, турена за шеф на комисия, като много други от „отбора” на ГЕРБ.

Колкото да е клише да се каже, но премиерът, излязъл от мутренско-рекетьорските среди, създаде тия условия в държавата и последствията не закъсняват.

На дневен ред излиза въпросът, че трябва да има закон (а не подзаконов акт), каква информация може да събира НАП и колко да я пази.

И защо обикновените фирми и журналисти могат да бъдат преследвани с жестоки глоби от Комисията за защита на личните данни, а НАП не?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари