Защо обикаляме църквата в нощта срещу Възкресение?

1
Вървим със свещ в ръка три пъти около храма, защото число три е израз на света троица
Вървим със свещ в ръка три пъти около храма, защото число три е израз на света троица Снимка: Dunavmost

Неизменна част от празника Възкресение Христово е обикалянето на църквата.

Но знаем ли защо го правим. Малко са тези, които знаят, че църквата се обикаля не само в нощта на Великден, но и на Разпети петък.

Една традиция, изпълнена със символика и единно действие, което, оказва се, невинаги е разбрано от хората- така хиляди всяка година обикалят храмовете, но знаят ли защо го правят. Опитът показа, че от 10 души само един знаеше. Обикалянето на църквата в петък срещу събота е процесия. Идеята ѝ е да се извърши богослужението извън храма. Тя изразява погребално шествие, предава БНТ, цитирани от Нова Варна.

Според отец Сава Кукудев: "Понеже ние съпреживяваме погребението на Христос, полагането му в гроба. Съпреживяваме всички тези евангелски събития сякаш сме свидетели. Така че обикалянето на църквата всъщност е било обикаляне на цялото населено място и включване на всички хора в това шествие и отново завръщане в храма. Това е въвличане на целия народ, църковен народ в това богослужение".

На следващата вечер- в събота точно в полунощ църквата се обикаля за здраве. Вървим със свещ в ръка три пъти около храма, защото число три е израз на света троица. И не се паникьосвайте ако ви загасне свещта. Това не значи, че сте много грешни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари