Защо не е изгодно да изключваме климатика при излизане

1
При сегашните цени за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде ползването на климатик
При сегашните цени за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде ползването на климатик

При сегашните цени за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде ползването на климатик

Специалисти от Българската асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират всички потребители да бъдат внимателни не само при избор на климатик, но и кого викаме за монтажа и поддръжката на уредите. Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани фирми за работа с флорни и парникови газове, които предлагат нискокачествени продукти и услуги, предаде БНР.

След избора де факто потребителят е обвързан с доставчика докато уредът съществува и е в експлоатация, коментира пред Радио София Петър Хетемов, член на БАОВК.

Изпълнителите от сивия сектор не оставят нужната документация, включително и счетоводна, а в случай на нужда, не отговарят на телефоните, ако въобще са оставили номера за връзка.

Може да се наложи да се търсят правата чрез Комисията за защита на потребителите, но при наличие на гаранционна карта и документ за покупка, допълни Хетемов.

Според него - при сегашните цени - за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде ползването на климатик.

Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вариант на отопление към друг. Подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори, тип сплит системи, които се инсталират най-бързо, но в същото време са с високи параметри. Европейският съюз налага ежегодно на производителите да вдигат енергийните класове и параметрите на уредите, така че дори по-бюджетните уреди вече са с висок клас по отношение на енергоефективността.

Петър Хетемов подчерта, че един уред се ползва за едно помещение. Той посъветва, ако се излиза от дома, уредът да не се изключва, а да се намалява до 18 градуса, а при връщане да се засилва до 24. По този начин помещението не изстива и консумацията на ел. ток не е толкова висока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Мисирка
    Е, за ФЛОРНИ газове не бях чувал, но със сигурност излизат от нечии тъпи журналистически гЪзове!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари