Защо не бива да пиете горещи напитки?

4
Горещата чаша сутрешно кафе или чай вреди на целия процес на храносмилане, а също и на зъбите
Горещата чаша сутрешно кафе или чай вреди на целия процес на храносмилане, а също и на зъбите

Няма нищо по-хубаво от чаша парещ чай или горещо какао в студен зимен ден. Любителите на кафето също бързат да започнат деня с чаша горещо и разнасящо аромат кафе

 Едва ли в такъв момент някой си задава въпрос дали любимата напитка, която ни сгрява отвътре и ни връща тонуса, е напълно безвредна. Истината е доста изненадваща и неприятна, пише gotvach.bg

Горещите напитки са вредни за здравето. И това не е само предположение, а факт, доказан след научни изследвания.

Вредите от горещите напитки за здравето

Горещата чаша сутрешно кафе или чай вреди на целия процес на храносмилане, а също и на зъбите. Парещата течност уврежда зъбния емайл и той се напуква. Здравата структура на зъбите се нарушава и те стават податливи на кариес. Вредно влияние търпят и венците. Горещите напитки ги разраняват и разхлабват и с течение на времето се появяват сериозни проблеми като пародонтоза и възпаления, както и често кървене на венците.

Паренето в устната кухина при поемане на гореща течност предизвиква желание за бързото освобождаване от нея и тя се преглъща веднага. Бързото поглъщане на горещата напитка се приема стресово от гърлото и хранопровода. Те дразнят лигавицата на гърлото и са особено опасни за хранопровода. Според изследванията на ирански учени горещите течности са причина за рак на хранопровода, който се е оказал смъртоносен за голям брой хора.

Същото важи и за стомаха. Дразненето му от паренето на погълнатата напитка може да има разрушително въздействие, резултатът на което са язва или рак на стомаха.

Нездравословно е и комбинирането на студена храна и гореща напитка или обратно. Тогава стресът за храносмилателния тракт е двоен и последиците за здравето са сериозни.

Как да се приемат напитките, които се ползват за сгряване или лекуване през зимата?

Отказването от любимото кафе или какао е ненужно. Трябва само да се изчака напитката да се охлади малко. Чаша димящ чай или кафе и напълно приемливо за тялото и ще донесе необходимото облекчение при болно гърло или удоволствие от консумиране на любима напитка. Това важи и когато се комбинират напитки и храна. Достатъчно е да са леко охладени или оставени на стайна температура преди консумиране, за да бъдат приети добре от храносмилателната ни система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари