Защо не бива да миете месото и яйцата?

3
Бактериите по тях, заедно с водните пръски, се разпространяват из кухнята
Бактериите по тях, заедно с водните пръски, се разпространяват из кухнята Снимка: Getty images

Бактериите по тях, заедно с водните пръски, се разпространяват из кухнята

Повечето домакини са свикнали да мият месото и рибата преди готвене. А някои дори мият яйцата. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, тези продукти не трябва да се мият. Здравето съветва да се откажете от този навик.

При измиването на сурово пилешко, пуешко или друго месо на чешмата, бактериите заедно с водните пръски, се разпространяват из кухнята, утаяват се върху прибори, работни повърхности, както и по ръцете и дрехите.

По правило това са кампилобактер или салмонела. Отравянето с Campylobacter може да причини коремна болка, тежка диария и повръщане.

За да премахнете бактериите, трябва да готвите пилешко и друго месо на безопасна температура.

За пиле това е 90 градуса, за говеждо, свинско, агнешко и риба – 80 градуса. Термичната обработка ще унищожи всички микроби, така че не е необходимо предварително измиване на тези продукти.

Между другото, измиването на риба преди готвене също не е безопасно. Измиването на този продукт увеличава шанса за кръстосано замърсяване, при което бактериите се разпространяват от един продукт на друг, съдове и повърхности.

Яйцата също са в категорията на продуктите, които не трябва да се мият. По време на обработката на яйцата в производството се нанася покритие върху черупката, така че бактериите да не проникват вътре.

Измиването на яйцата може да премахне защитния слой или да повреди черупката, позволявайки на бактериите да навлязат в продукта. Яйцата, както знаете, са основен източник на заразяване със салмонелоза, сериозно инфекциозно стомашно заболяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари