Защо не бива да изхвърляме горчивите краставици?

6
Горчивината показва наличието на йод
Горчивината показва наличието на йод

Горчивината показва наличието на йод

Ако човек изглежда весел, красив, в добра форма, казват, че е свеж като краставица! Този зеленчук е много обичан навсякъде по света.

Нито една домакиня не може без краставици. Те са не само вкусни, но и полезни, въпреки че се състоят от 96% вода, пише Здравето. Това не е просто вода – тя е специална, натурална, структурирана.

Въглехидратите в краставицата са само 3,6 g на 100 g - почти шампион сред зеленчуците, след марулята, репичките и тиквичките. Мазнините са 0,1 g - малко повече, отколкото в картофите, зелето, лука и тиквата.

По съдържание на протеин краставицата също изостава (0,7 g). От витамините приблизително 2-3% (дневна доза на 100 g) витамин С, В1, В2, В6, 5% витамин В5 и до 14% витамин К се съдържат в зелените зеленчуци.

Те съдържат също така приблизително 3% желязо, магнезий, фосфор, калий, манган, мед - дори 4,4%. 100 г краставици съдържат 3 микрограма йод. Не много, но той се усвоява напълно от щитовидната жлеза, поради което помага за предотвратяване на нейните заболявания.

Не изхвърляйте горчивата краставица - изяжте я.

Тази горчивина показва наличието на йод. И именно тези краставици лекуват тиреотоксикоза на щитовидната жлеза, помагат за нормализиране на нейната функция.

Вещество, близко до инсулина, прави краставиците полезни за диабетици. Нашите предци не са знаели, както и за други биохимични, биологично активни вещества, но те са оценили не само малките краставици, които могат да бъдат мариновани. Оставяли и големи жълтуци - за семена и за лечение.

Всички, които имат повишена киселинност на стомаха, притесняват се от киселини – имат парене и болки под гърдите, трябва да приемат краставици. В сезона на пресните, млади, вкусни, хрупкави краставици може да се излекува хиперациден гастрит, както и язва на дванадесетопръстника по този начин.

Вземете предвид диетата с краставици, когато има тежък запек и няма движение на червата в продължение на една седмица. Хапвайте по-често краставици – те ще ви премахнат коликите, езофагитът и запекът няма да ви мъчат. Възпалителният процес в храносмилателния тракт ще спре и червата ще работят нормално.

Черният дроб се лекува добре с краставици: вземете презряла краставица със стъбло, добавете младо стъбло с цветове на зеленчука, нарежете всичко, 1 с.л. залейте с чаша вряща вода, пийте по четвърт чаша, 4 пъти на ден или по половин чаша сутрин и вечер. Изглежда проста рецепта, но черният дроб се възстановява и започва да работи.

Пресните краставици са най-мекият и добър диуретик, дават възможност на човек да отслабне, да се отърве от наднорменото тегло чрез премахване на излишната течност. Това леко диуретично действие подпомага работата на бъбреците.

Яжте краставици, пийте сок от краставици, за да подобрите работата на цялата пикочно-полова система, както и на стомаха, и черния дроб. Настържете една краставица, изстискайте сока и яжте по половин чаша, два пъти на ден.

Краставиците прочистват добре кръвоносните съдове и лекуват сърцето. Такава диета може да се използва два пъти седмично или по-често - нервната система ще се успокои, сърцето ще работи нормално.

Ще започнат да функционират и храносмилателните органи, човек ще отслабне и ще се чувства много добре. Понякога децата имат настинка, кашлицата не изчезва дълго време. Можете да пиете сок от краставици, леко подсладен с мед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари