Защо ми отнехте правото да уча?

0
Това, което направихте, беше изключително обидно за мен
Това, което направихте, беше изключително обидно за мен

От две години тя спи по четири, пет часа почти всяко денонощие. Не заради купони до зори, а защото учи.

Мария Василева е отлична ученичка в столичната 133-та гимназия. Може да следва където и каквото поиска, но е избрала да обвърже живота си с лекарската професия. Иска да следва не къде да е, а в Софийския университет. След десетките месеци упорит труд и много пари за уроци разбира едно: дори не може да кандидатства. Няма право на това, пише OFFNews.

Причината не е, че Университетът се закрива. Нито Медицинският му факултет затваря врати. Просто деканът не е съгласен да обучава студенти, ако не може да контролира входа. Иначе казано, проф. Любомир Спасов е против изпитите по биология и химия да се организират и провеждат от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация, които имат десетилетия опит и солиден авторитет. Иска да ги прави той, понеже "и Хипократ е избирал своите ученици", а провеждането на традиционните изпити било "налагане на диктатура". След като му отказаха собствени изпити, той първо обяви нулев прием, после се разбраха за друго - прием да има, но да се признават изпитите на Медицинския университет в София. Те обаче са в различен формат от тези на Софийския.

Решението отприщи вълна на възмущение в двата факултета, сред студентите и кандидат-студентите. Всеки знае, че който иска да учи в СУ, се готви само по неговия формат - тест плюс две логически задачи, съставени за съответния изпит. Който иска да е студент в МУ, зубри 400 въпроса, непроменяни от години, и ако се паднат назубрените, влиза.

Възмутени от подмяната, тази вечер преподаватели и студенти се изправиха лице в лице с ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков, за да попитат защо и да кажат публично своите предположения: защото проф. Спасов е искал да знае предварително трите изпитни варианта, а от ФХФ са отказали да му ги кажат; защото от тях информация не излиза, а за МУ изтича.

Съмненията им подхранва фактът, че Медицинският факултет на СУ не е дал аргумент по същество защо не харесва досегашните изпитите - той не е казал какво не харесва в изпита сега, не е направил предложения за промени, нищо по същество. В същото време, поискал достъп до изпитните варианти по химия, без да е химик. Получил отказ.

Сред участниците в срещата в зала 1 на Ректората бе деканът акад. проф. Петър Кралчевски, заместникът му - проф. д-р Милен Богданов, доц. Елена Бояджиева от Лабораторията по химическо образование, история и философия на химията. Там бе и Мария, седнала в противоположния край на масата, точно срещу ректора.

"Винаги се разбира кои са задачите за МУ. Аз няма да кандидатствам там и ги разбрах. Даже не ми струваше пари. За СУ никога не излизат. Затова избрах Софийския", изправи се Мария срещу ректора. Той не отговори. Вметна, че не го интересували слухове за други университети, а Софийският университет.

Изпит, който изисква зубрене, "убива средното образование, заличава кандидат-студентите като мислещи хора", бе аргументът на доц. Бояджиева срещу решението. Тя попита "Какво искаме - мислещи или зубрещи хора?" и подчерта, че "така ние губим добрите студенти, те се отдръпват от нас".

"Общуваме постоянно с учителите - продължи тя. - На ден получаваме по 15 обаждания с въпроси: "Какво става?"

Ясен отговор още няма, а кампанията по приема за учебната 2018/2019 тече. Единствената по-конкретна информация, дадена от ректора тази вечер, бе, че първото класиране за медицина в СУ ще излезе заедно с второто за останалите специалности, третото - заедно с третото за останалите, а за второто ще се избере дата между първата и третата.

Отговорът на проф. Герджиков на въпроса защо е взето толкова странно решение за изпитите бе, че така е решил Академичният съвет, че от него, като ректор, нищо не зависи в случая, че при разговорите досега трите засегнати факултета не намерили пресечна точка.

И, като в приказката за Пепеляшка, за да не се разсърди един факултет, бяха разсърдени други два, заключи проф. Богданов.

От ФХФ недоумяват как така ощетяват проф. Спасов, след като за място се борят шестима кандидати и задачите отсяват най-добрия.

"Това, което направихте, беше изключително обидно за мен. Не беше справедливо да ми се отнеме правото да кандидатствам", намеси се в този момент Мария и залата потъна в мълчание. Ректорът не каза и дума. В тази кампания се сблъскала дори с парадокса да ѝ кажат, че не може да кандидатства по досегашния изпитен формат на СУ, защото е... българка. Ако беше чужденка, можеше - защото чужденците учат платено и плащат много, Медицинският факултет ги приема, но не и българите, които плащат "скромни" държавни такси.

Мария вече се е отказала. Няма да кандидатства медицина, отблъсната от отношението към нея. Може би ще избере друга престижна, близка до тази специалност и ще стане добър специалист. Може би и обидата ще остане.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари