Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Защо кмета на Русе излъга, че 2 179 684 лева собствени общински средства са „средства от Европейския съюз“?

  • Автор: Александър Неделчев
  • Коментари: 9
0
Днес с гласовете на ГЕРБ беше извършена корекция в бюджета на общината по предложение на кмета Пламен Стоилов
Днес с гласовете на ГЕРБ беше извършена корекция в бюджета на общината по предложение на кмета Пламен Стоилов Снимка: БГНЕС

В четвъртък на сесията на ОбС-Русе с гласовете на ГЕРБ беше извършена корекция в бюджета на общината по предложение на кмета Пламен Стоилов. От Инвестиционната програма на Русе бяха извадени 2 179 684 лв. И бяха прехвърлени в параграф за „Средства от европейския съюз“. Призовах кмета да оттегли това предложение и гласувах против него със следните мотиви:

1. Тези пари са от собствени приходи на Община Русе. В параграф 5100 на Инвестиционната програма, приета от ОбС като част от бюджета, ясно е записано, че 1 200 000 лв. са приходи от приватизация на общинска собственост, а 1 028 681 лв. са от други собствени приходи. Как така тези пари изведнъж трябва да станат „средства от Европейския съюз“?!

2. Единствения мотив на кмета, за да се направи това прехвърляне беше, че има такива указания на Министерството на финансите. Указания има, но:

- Те са от м. Януари 2015 г. – поне 3 седмици преди да бъде приет бюджета. Защо не са спазени още тогава, ако е било нужно?

- Тези указания касаят АВАНСОВОТО финансиране по проекти, отчитани в „Средства от европейския съюз“. Но парите в Инвестиционната програма не са за авансово финансиране, а за неприсъщи дейности, свързани с проекта за бул. „Тутракан“, които НЕ СА ПОЛУЧИЛИ финансиране от програма „Трансгранично сътрудничество“.

При дебата г-н кмета си позволи да говори откровени неистини. Преди да се приеме бюджетът било имало публично обсъждане и затова нямало как още тогава да направят корекцията и да спазят указанията. Та нали бюджетът се приема от Общинския съвет и той всеки месец след това обсъжда и приема промени в него? Как може да се говорят такива глупости?! И защо тази корекция не беше извършена през март, април, май или юни месец, а чак сега?

Опозицията в Общинския съвет не подкрепи тази корекция, но мнозинството на ГЕРБ си я изгласува.

Остава въпросът ЗАЩО беше направено това – дали поради елементарна некомпетентност или за да се прикрие нещо друго? И още – кому е нужна такава фалшива отчетност?

Да излъжеш, че 2.179 млн. лева собствени общински средства са „средства от Европейския съюз“?

Автор: Александър Неделчев
(Автор: Александър Неделчев - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари