Защо има забрана за кучетата за трюфели, а за ловните кучета няма?

4
Според протестиращите така търговците на трюфели ще бъдат изместени от пазара от приближени до инициаторите на забраната
Според протестиращите така търговците на трюфели ще бъдат изместени от пазара от приближени до инициаторите на забраната Видео: Niko Djibrov

Над 600 берачи на трюфели се събраха в Русе на протест срещу забраната за достъп до горите в района за срок от три месеца заради опасността от разпространение на африканската чума по свинете.

Забраната е въведена със заповед на директора на Регионалната дирекция по горите.Такива забрани по места са въведени от регионалните дирекции в цялата страна. Спирането на събирачите на деликатесните гъби се налага заради практиката да се търсят трюфели с помощта на обучени прасета или кучета, което е предпоставка за разпространение на африканската чума е мотивът за спирането на достъпа.  

Берачите на трюфели се събраха на паркинга на „Метро“. Имаше присъствие от цялата страна - Разград, Шумен, Велико Търново, Варна Пловдив, Попово, Търговище, Тутракан, Силистра, Асеновград. Основното им искане бе за отпадане на забраната, което ще позволи на стотици семейства да си изкарват прехраната с бране на ценната гъба. Протестът премина с автомобили през кръговото на Дунав мост и завърши на площад Свобода.

Росен Иванов – представител от Русе разказа, че е непонятно да бъде въведена такава забрана в разгара на сезона за бране на трюфели, позовавайки се на някаква опасност от африканска чума по свинете,предава Арена Медиа. В съседна Румъния има огнища на заразата, но няма забрана за бране на трюфели, коментира той. Лобистки интереси са в основата на забраната, според повечето присъстващи. Българският трюфел е един от най-качествените в Европа.

На протеста бяха отправени питания към Министъра на земеделието Румен Порожанов - На базата на каква експертна оценка и резултати от изследвания е издадена заповедта и защо обхвата и се ограничава само и единствено до трюфелите и берачите на трюфели? Според протестиращите е неизяснен въпроса дали кучетата са преносители на африканската чума и каква е разликата между кучета за трюфели и ловните кучета, за които няма забрана за влизане в горите.

Според запознати, пожелали анонимност, след забраната за бране на трюфели, едрите търговци няма да могат да покрият договорените количества и ще бъдат изместени от пазара. На тяхно място ще влязат други, приближени до инициаторите на забраната, които ще поемат готовите и разработени канали. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари