Защо хлебарките могат да преживеят и ядрена война

1
Насекомите са надживели динозаврите заради формата на телата си
Насекомите са надживели динозаврите заради формата на телата си

Насекомите са надживели динозаврите заради формата на телата си

Преди 66 милиона години Земята претърпява истински апокалипсис след като огромен астероид пада в района на днешно Мексико. Следва експлозия, която е 2 милиона пъти по-мощна от най-мощната ядрена бомба, създавана някога. Сблъсъкът активизира много от вулканите, атмосферата е затъмнена за десетилетия, а динозаврите изчезват. Всъщност освен тях изчезват общо три четвърти от растенията и животните на Земята, пише Dir.bg.

Хлебарките обаче остават, а учените са категорични, че те ще преживеят безпроблемно и евентуална ядрена Трета световна война. Каква е причината за това?

Ако някога сте виждали хлебарка, вероятно сте забелязали, че телата им са много плоски. Това им позволява лесно да влизат в малки цепнатини.

При ядрен взрив или удар с метеор, хлебарките могат да се скрият в тънки и дълбоки цепнатини в почвата, спасявайки се от ефектите на експлозията, стига да не са непосредствено до епицентъра ѝ.

За разлика от някои насекоми, които предпочитат да ядат едно конкретно растение, хлебарките са всеядни. Те могат да преработват дори изпражнения или синтетични материали, като картон.

Непридирчивият апетит е позволил на хлебарките да преживеят апокалипсиса, унищожил динозаврите. Той ще ги спаси и при евентуална Трета световна война.

Съвременните хлебарки могат да живеят почти навсякъде по сушата, от жегата на тропиците до някои от най-студените части на земното кълбо. Учените смятат, че има над 4000 вида хлебарки.

Телата и организма на хлебарките им позволява понякога да оцелеят дори при пръскане с инсектициди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    4234
    shte mi se da bqh hlebarka
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари