Защо ГЕРБ остави конференцията си без охрана

0
ГЕРБ не е наела охранителна фирма за събитието, нито е поискала от НСО да осигури безопасността на събитието, каквато практика съществува
ГЕРБ не е наела охранителна фирма за събитието, нито е поискала от НСО да осигури безопасността на събитието, каквато практика съществува Снимка: Свободна Европа

Управляващата партия ГЕРБ не е направила никакъв опит да осигури охрана на конференцията си миналата седмица, когато мускулести момчета нападнаха протестиращи и журналисти

Това е станало въпреки публичната информация, че граждани се организират да изразят недоволство по време на партийното мероприятие. И въпреки че на него участва министър-председателят Бойко Борисов, който по закон е охранявано лице от Националната служба за охрана (НСО).

Проверки на Свободна Европа установиха, че ГЕРБ не е наела охранителна фирма за събитието, нито е поискала от НСО да осигури безопасността на събитието, каквато практика съществува. Така конференцията се оказва охранявана единствено от “Боду СОД” - фирмата, която има договор за охрана на "София Тех Парк", където се събраха активистите на ГЕРБ.

Сблъсъците

На 5 август по време на конференцията на ГЕРБ граждани и журналисти станаха обект на физическа агресия от страна на маскирани мъже.

Минути преди началото на политическите речи група протестиращи успяха да проникнат в двора на “София Тех Парк”. Там ги посрещнаха момчета с маски, с които се стигна до физически сблъсъци. По-късно младите мъже бяха разпознати от журналисти на самата конференция на ГЕРБ.

След опит да бъдат заснети, те нападнаха екипа на Свободна Европа. Минути по-късно, по време на речта на премиера Борисов, в пределите на отреденото за конференцията място проникнаха още протестиращи. Заснети кадри показват как ПР-ът на партията Никола Николов предава един от протестиращите на маскираните момчета, които по-късно му нанасят побой.

От партията обясниха, че не знаят кои са младите мъже, а Николов обясни пред Свободна Европа, че ги е сметнал за охрана. По-късно от ГЕРБ се оплакаха от проявено насилие и към тях. По случая имаше двама задържани, а един от тях все още е под домашен арест.

“Никой не е имал време”

По-късно ГЕРБ се разграничиха от събитията с обяснението, че не са наемали фирма за охрана, а са сключили договор със "София Тех Парк" и сигурността на конференцията е била поверена на домакините.

Никой от партията обаче не е подал и сигнал в полицията за случващото се, макар че организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов е станал свидетел още на първите сблъсъци преди началния час на конференцията.

“Никой не е имал време да се занимава със сигнали”, обясни Никола Николов пред Свободна Европа.

Освен това ГЕРБ не са поискали от НСО да организират охраната на събитието. Това се разбира от отговори на Столичната община до Свободна Европа. Според подаденото от партията уведомление за събитието, Националната служба за охрана не е посочена като част от организацията.

Когато на дадено публично събитие има участие и охранявано лице, държавните гардове могат да бъдат ангажирани с пропускателния режим.

Според закона за НСО, когато на дадено публично събитие има участие и охранявано лице, държавните гардове могат да бъдат ангажирани с пропускателния режим и с охраната на мероприятието. За целта организаторите на събитието трябва да подадат уведомление до службата повече от 24 часа преди началото на събитието.

Досегашната практика показва, че партиите, чиито лидери са охранявани по една или друга причина от НСО, са организирали своите форуми с помощта на службата.

И трите най-големи парламентарни партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, потвърдиха пред Свободна Европа, че това се е случвало нееднокартно. НСО дори е охранявала събития, за които не е била нужна държавна охрана – като честването за 30-годишнината на КНСБ миналата година. Основанието за това е било именно, че на мероприятието ще присъстват лица, за чиято сигурност отговаря службата по закон – премиер и президент.

Защо НСО не беше там?

Потърсени с въпрос защо на други събития ГЕРБ е искала охрана от НСО, а сега при събитие на открито и то в условията на едномесечни протести срещу управлението това не е сторено, от формацията обясниха, че не са длъжни.

“Няма закон, който да ни задължава като партия да търсим НСО за охрана”, обясниха от пресцентъра на партията. “Националната служба за охрана сама преценява обхвата и размера на осигуряването на охраняваните лица. На нашия форум такива бяха премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Цвета Караянчева”, допълниха от партията.

Пресцентърът на ГЕРБ уточни, че на минали събития партията наистина е уведомявала предварително НСО и са съгласували охрана и пропускателен режим с тях, но това се е случвало, защото “в мероприятията са участвали гости на високо международно ниво”.

Така се оказа, че в условия на протести и при очаквани провокации, за които в речта си пред партийците предупреди самият премиер, партията е подала уведомления за събитието си само до Столична община и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), както е длъжна по закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари