Защо Фейсбук иска да си платим за абонамент?

1
По този начин компанията на Марк Зукърбърг се опитва да отговори на европейските регулации
По този начин компанията на Марк Зукърбърг се опитва да отговори на европейските регулации

По този начин компанията на Марк Зукърбърг се опитва да отговори на европейските регулации

Фейсбук и Инстаграм стават платени? Не точно. Какво означават промените в начина на работа на компанията “Мета” в Европа и защо се правят разкрива Дойче Веле.

Платен Фейсбук и Инстаграм без реклами и проследяване? Тази опция се предлага на потребителите на платформите на Мета в Европа от началото на ноември. В последните дни - и в България. Срещу 9,99 евро (или 12,99 евро през мобилно приложение) "информацията Ви няма да бъде използвана за реклами", гласи съобщението, което потребителите получават.

Опит за заобикаляне на европейските регулации

По този начин компанията на Марк Зукърбърг се опитва да отговори на европейските регулации. Европейските органи се стремят да ограничат възможностите на дигиталните платформи да събират данни за онлайн поведението на потребителите без тяхно съгласие и да ги използват за таргетирани реклами. В началото на ноември Европейският комитет по защита на данните реши, че "Мета" се нуждае ясното съгласие на своите потребители, за да продължи да събира тази информация.

Именно с възможността срещу заплащане Фейсбук и Инстаграм да не проследяват поведението ти, "Мета" се опитва да представи използването на данни за реклами като информирано решение на потребителите, пише "Дъ Върдж".

От "Мета" обявиха, че абонаментната такса от 9,99 или 12,99 евро дава право за използване на всички профили, свързани с даден потребител без реклама. От 1 март 2024 година обаче компанията ще таксува по 6 евро на месец (или 8 евро при мобилните приложения) за всеки допълнителен акаунт, отбелязва "Форбс".

Мета разчита основно на реклами

Според официалното изявление на "Мета", компанията продължава да вярва в “свободна и издържана от реклами интернет среда”. В своето становище компанията пише, че решението за въвеждане на платена версия цели съобразяването както с Общия регламент относно защитата на данните (GDPR), така и с Акта за цифровите пазари на ЕС. "В своето решение Съдът на Европейския съюз изрично признава, че абонаментният модел, като този, който представя, е валидна форма на съгласие за услуга, финансирана от реклами", посочват още от компанията.

Съобщение като това вероятно вече се е появило в профилите ви в Инстаграм и Фейсбук.Снимка: Nikos Pekiaridis/NurPhoto/IMAGO

Към момента "Мета" генерира 97% от приходите си именно от реклами. По данни на "Форбс" само през второто тримесечие на 2023 година те се равняват на 31,5 милиарда американски долара. Новата опция обаче вероятно също ще привлече интерес, отбелязва американското бизнес издание. И напомня за платформата за стрийминг на музика "Спотифай", който от години предлага платена версия без реклами, от която по данни на компанията се възползват над 200 милиона души. Х също вече въведе платена версия с по-малко реклами, а ТикТок обяви, че също ще предлага абонамент без реклами срещу заплащане.

В резултат от съобщенията, които "Мета" изпрати на потребителите си в България за новата платена опция, във Фейсбук мълниеносно започна да се разпространява текст, който уж трябва да предпази потребителите от таксуване и злоупотреба с информацията, която споделят в социалната мрежа. Текстът съдържа следното: "С настоящето декларирам, че не давам разрешение на Facebook Meta да използва нито една от личните ми данни или снимки" и "не давам разрешение на Facebook да таксува 4,99 долара на месец от моя акаунт".

Както платформата за проверка на фактите Snopes подчертава, статус във Фейсбук няма как да промени условията за ползване на платформата, с които сме се съгласили, когато сме създали профил в нея. "Личните ни данни, вкл. снимки, сме ги дали доброволно. Ако не държим на тях, имаме право да бъдем забравени (съгласно GDPR)", както посочва бившият министър на електронното управление Божидар Божанов.

А таксуването от страна на Фейсбук е въпрос на избор - дали ще го предпочетем пред безплатната версия с реклами решаваме ние. Поне засега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    кокото
    дойче зеле
  • 1
    5
    селянин
    ех смешници
  • 7
    4
    Предложение
    Всички с акаунт във фейсбук да свалят и изтрият всичката информация и данни които са публикували за себе си,живота си и семействата си После да влязат в настройки и да подадат команда ,изтриване на акаунта и неговото приключване,форевър.След това може сбогом или чао за винаги.Същото важи и за инстаграм.Със Фейсбук и Инстаграм акаунт ли се родихте,говеда такива глупави че изпростели,а? Родителите Ви,дядовци и баби със фейсбук и инстаграм на полето в дама,козарника и на воденицата ли бяха?
  • 8
    3
    плюс минус
    Нямам Фейсбук и не искам да имам.
  • 3
    2
    лично мнение
    безплатен обяд няма!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари