Защо българското жури даде 12 точки на Армения?

0

“Всеки от нас гласува по съвест и така, както е решил”, каза Михаил Белчев, председател на националното жури, което даде своя вот за 25-те държави, явили се на финала на Евровизия.

Българското жури не гласува само за Поли Генова, тъй като според регламента на конкурса не може да оценява представителите на собствената си страна.

Най-високата оценка, присъдена за Армения от Белчев, Ангел Заберски, Йоанна Драгнева, Стоян Янкулов-Стунджи и Теди Кацарова, учуди голяма част от зрителите на финала. Причината е, че на 14 май, когато финалът се излъчваше в цял свят, арменката Ивета Мукучиян пя фалшиво. Да, но журитата от всички държави гласуват по време на генералната репетиция, която е ден по-рано. Тогава очевидно тя се е представила съвсем различно.

Затова пък българските зрители след Поли Генова си харесаха най-много симпатичния Сергей Лазарев от Русия. Вероятно по две причини - изключително зрелищно представи песента си, нямаше друга такава сценография. Втората причина е, че Филип Киркоров - голяма звезда и у нас, е един от авторите на песента.

Но и жури, и зрители са твърдо убедени, че истинският победител на тази Евровизия в Стокхолм е Поли Генова.

“Когато излязох за първи път на сцената на Евровизия, ми омекнаха краката. Минах две крачки и реших, че трябва да легна за няколко секунди да се успокоя. За да се чувстваш добре на сцената, трябва да я направиш свой дом, това съм научила досега”, разказа певицата, след като се върна от Стокхолм. Тя се класира четвърта - най-голямото постижение на страната ни досега, и предизвика неимоверна радост у всички в България.

“Тази година Евровизия има една звезда и това е Поли Генова. Тя показа един стандарт, който трябва да следваме, за да постигаме още по-големи успехи”, каза генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Вече има запитвания за ремикси на песента на Поли Генова от чужди изпълнители.

Михаил Белчев: Украйна победи с театрална, политическа песен

- Бяхте председател на журито, кой беше вашият фаворит?

- Журито си свърши чудесно работата. Всеки е гласувал поотделно и не сме коментирали вотовете си. Начинът на определянето на точките бе променен в последния момент. Участниците бяха 26, но ние гласувахме от първо до 25-о място, защото за България нямахме право, както знаете. Най-високата точка бе 1, дадох я на Русия. Всъщност моят фаворит бе Поли Генова. Нивото на конкурса беше много високо. А нашата песен бе изключително добра. Щастлив съм, че Поли доказа, че е професионалист с чудесни качества. Съумя да направи така, че да се качи много нагоре. Ако не беше този политически момент с украинската песен, можеше нещата да са наредени по съвсем друг начин.

- Кои бяха другите участници във вашата челна тройка?

- На второ място сложих Австралия, а на трето - Армения. Ние гласувахме на генералната репетиция. Много добра беше и Сърбия. Но и тя като нас няма лоби. Шансът на Поли бе огромен, защото спечели най-вече от зрителския вот, което говори много. Свърши добре работата си - хубави костюм и аранжимент, добра песен, технически много добре решена, все неща, които трябва да се отбележат и да се оценят по достойнство.

- Защо според вас Украйна мина пред Русия?

- Беше театрална, политическа песен, не се вписваше в този пейзаж и не знам докога ще продължава по този начин.

Ангел Заберски-син: Белгийското парче се различаваше от общия музикален вкус на Евровизия

- Коя песен бе вашият фаворит?

- Като изключа песента на Поли? Защото песента много ми хареса и може би това е хитът на Евровизия. Хареса ми белгийската песен и донякъде австралийската.

- Изпълненията на кои държави сложихте в челните позиции?

- Гласувах за Белгия на първо място. След това сложих австралийската песен и нататък не ги помня.

- Защо белгийската?

- Беше много свежа, много позитивна, леко фънки и се различаваше от общия вкус.

- Какво мислите за руската песен?

- Не мога да си спомня какво точно представляваше. Може би не ми е направила чак такова впечатление. Спомням си, че имаше много хубаво светлинно шоу с холограми. Но не това е песента в края на краищата.

- Спомняте ли си къде класирахте Армения?

- Не. Сигурно съм я сложил напред, но не на 1-о и 2-о място. Вероятно при сумирането от гласовете ни е отишла напред.

Стоян Янкулов-Стунджи: Руската песен избледня пред шоуто на певеца

- Кого класирахте на първо място?

- Не помня точно коя държава на какво място съм сложил, но на високите позиции бяха тази на Белгия и на Австралия. На всеки хареса белгийската песен, защото беше доста музикантска. За първи път чухме аранжимент, записан с истински инструменти на бигбенд. Австралийската песен също ми направи сериозно впечатление. Дадох висока оценка и на холандците, които наподобяваха “Бийтълс”.

- Нашето жури даде гласа си за Армения. Къде я поставихте вие и къде - Русия?

- Русия сложих по-назад, някъде към 10-о място. Онемях от шоуто. Беше страхотно с тези холограми. Исках да я гледам още 10 пъти, но само да я гледам. Интересуваше ме къде стъпва този човек, за какво се хваща. Затова от песента нищо не разбрах.

- Кое място отредихте на арменската песен?

- Мисля, че я сложих преди руската.

- Какво е мнението ви за парчето, представило Украйна?

- Не ми хареса. Даже не помня къде я сложих, но беше далече, в по-големите числа. И певицата не ми хареса.

Теди Кацарова: Трябва да се прави път на модерното, а не на шлагера

- Кого класирахте на първо място?

- Под №1 сложих Белгия. Песента беше изключително добре направена. Това е универсалната музика. На такъв форум трябва да се даде път на модерното звучене, а не на шлагера.

- Как подредихте следващите участници?

- На второ място сложих Австралия, защото изпълнението бе поднесено по различен начин. Ако не бяха шоуто и тоалетът, може би нямаше да има такъв успех. Класирах Русия на трето място. Шоуто беше до такава степен перфектно измислено, че нямаше начин да не бъде забелязано. След това чух само песента - аудио. Изобщо не беше въздействаща. Така че може би беше грешка, че я сложих трета, но хората слушат с очите си. Армения сложих на пето.

- Какво мислите за представянето на Украйна?

- Останах раздвоена, защото като песен е хубава и въздействаща, въпреки че самият текст - не толкова. За мен това не е победител. Интересна е, но ми даваше усещането за нещо много тежко, не би ми било приятно да я слушам отново.

А Поли беше брилянтна, това беше най-доброто ни представяне досега.

Йоанна Драгнева: Беше изненада, че победи Украйна

- Кой беше вашият фаворит?

- Моята първа позиция беше Армения, втората - Малта, а третата - Австралия. Очаквах да спечели Австралия. Песента беше много сложна технически, но ми хареса визуалното шоу на Армения с холограмното разделяне на образа. И песента ми хареса много.

- Къде класирахте руското парче?

- Нямам спомен. Беше много трудно да подредя песните в класация, защото харесах много от тях и не знаех коя къде да сложа. Много се радвам за успеха на България.

Ние оценяваме песни, не оценяваме държави. Това, че държавите са избрали тези песни, означава, че те са спечелили подкрепата на публиката. Във всички конкурси оценките са различни, тъй като публиката оценява по едни критерии, журито - по други. Публиката оценява песента като цяло, а не отделните елементи и това е нормално. Най-положителното е успехът на България. Няма значение какво е определило българското жури, като не може да гласува за България.

Важното е, че вече сме доста конкурентна държава на сцената на Евровизия.

Русия бясна, не ще да участва в Киев

Руски сенатор заяви, че победата на Украйна в Евровизия показва как политиката е победила изкуството, и предложи в отговор Русия да не участва в следващото издание на конкурса.

Украинката Джамала спечели със спорната песен “1944”, посветена на депортирането на кримските татари от Сталин през войната. Мнозина виждат в нея и намек за анексирането на Крим от Путин, а медиите в Москва я наричат “антируска”.

По регламент след победата на Джамала следващата Евровизия трябва да се проведе в украинската столица Киев. Руският сенатор Франц Клинцевич, който е зам.-шеф на комисията по отбрана и сигурност, предлага Русия да пропусне участието си. Според него организаторите догодина ще се опитат да политизират максимално песенния конкурс, съобщи РИА Новости. “Не изключвам дори сцената да бъде издигната на Майдана”, добавя Клинцевич.

Други руски политици също гневно критикуваха Евровизия. “Геополитиката спечели. Политическата намеса триумфира над честното състезание”, написа във фейсбук Константин Косачев, шеф на комисията за външни работи на горната камара на руския парламент. Депутатът от Санкт Петербург Виталий Милонов предложи на следващото издание на конкурса в Киев Русия да прати изпълнители от ансамбъла на въоръжените си сили.

Русия е бясна освен това и на новия регламент в гласуването, който я прецака. Зрителският вот беше за нейната песен, но гласуването на комисиите я запрати на пето място, което даде краен резултат трета позиция.

“Крим ще приеме с голямо удоволствие песенния конкурс, ако Украйна реши да го прехвърли в Русия”, заяви шефът на парламента в Крим Владимир Константинов.

Острата реакция на руските политици обаче се различава от реакцията на украинската песен сред населението в Русия. То даде 10 точки на песента на Джамала при максимум 12. В същото време украинците гласуваха за руската песен на първо място.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари