Заповядайте на безплатно кино в Доходното здание

0
Международният фестивал за късометражно кино в Оберхаузен гостува в Русе
Международният фестивал за късометражно кино в Оберхаузен гостува в Русе

Община Русе, ОП Русе Арт и МД Елиас Канети,  със съдействието на Гьоте-институт ще представят в Русе  филми от фестивала в Оберхаузен на 7 март, от 17:30 в з.”Европа” на Доходно здание.

При свободен вход зрителите ще видят пет видеофилма от Международния конкурс 2015, които отправят необичаен поглед към семейните отношения. Ще бъдат показани и ленти от програмата Артист филм 2015, която обединява някои от най-интересните филмови творци, които в момента се движат в полето между киното и изкуството.       

Международният фестивал за късометражно кино в Оберхаузен се провежда вече 60 години в Русенския регион и е утвърдил позицията си на една от най-важните институции за късометражно кино в света. За десети пореден път избрани филми от неговата програма ще обиколят света като ще пристигнат и в Русе. Международно дружество Елиас Канети, с подкрепата на Гьоте-институт България, ОП Русе Арт и Община Русе, ще ви представят и тази година най-доброто от международния конкурс.

Международен конкурс 2015

     Пет видеофилма от Международния конкурс 2015, които отправят необичаен поглед към семейните отношения и правейки това, често по елегантен начин отказват да поставят ясни граници. При Паял Кападиа например сънят и реалността се смесват до такава степен, че връзката на индийската героиня със съпруга й се запазва жива дори и след смъртта му. Нина Юен прави портрет на своя рационален баща и задава въпроса: Кое е онова, което структурира живота? При Йозеф Даберних две момчета си фантазират за студената война, докато родителите им симулират на лаптопите си ракетен старт. А в „32+4“, носител на голямата награда на тазгодишния фестивал, една студентка реконструира разбиването на своето семейство по натрапчив начин. Филмът създава един картинен дискурс, за да до започне разговор за неизказаните преживявания. Като цяло програмата предлага възможност да се открие интелектуалното богатство на актуалните чуждестранни късометражни филми.

Последното манго преди мусона (реж. Паял Кападиа, Индия, 2014 г., цветен, различни езици с английски субтитри, 19 мин.)   
Реймънд (реж. Нина Юен, САЩ, 2014 г., цветен, английски, 11 мин. 30 сек.)
Нувем негра (реж. Василий да Куня, Швейцария, 2014 г., цветен, португалски с английски субтитри, 18 мин. 30 сек.)
Изстрелване на ракета (реж. Йозеф Даберних, Австрия, 2015 г., ч/б, без диалог, 10 мин.)   
32 + 4 (реж. Чан Хау Чун, Китай, 2014 г., цветен, кантонски със субтитри на мандарин и английски, 32 мин.)
Общо времетраене: 92 мин.      

Артист филм 2015   

      Програмата Артист филм 2015 обединява някои от най-интересните филмови творци, които в момента се движат в полето между киното и изкуството. Докато Кейти Дейвис показва 500-годишен граничен ритуал в най-северния град на Англия, Сун Ксун разсъждава върху последната година на дракона - 2012 - под формата на впечатляваща картинна анимация с препратки към Хъксли и Магрит. За разлика от тях Войчех Баковски, носител на голямата награда на община Оберхаузен, поставя под въпрос връзката между език и образ. В „Blue and Red“ („Синьо и червено“) Гуанджоу и Банкок се сливат в един фиктивен град с впечатляващи нощни картини на съпротивата срещу господстващата система. А Бьорн Мелхус пресъздава заплашителната реторика за неограничения капитализъм на Айн Ранд като преливаща извън всякакви граници научна фантастика с вплетени танцови сцени. Филмите от тази програма позволяват да добием поглед върху актуалното състояние на творчеството на медийните творци.

Какво се случи през отминалата година на дракона (реж. Сун Кшун, Китай, 2014 г., цвят + ч/б, китайски + английски, 9 мин. 30 сек.)       
Синьо и червено (реж. Жу Tao, Испания / Тайланд , 2014 г., цветен, без диалог, 25 мин.)   
Гласът на моята душа (реж. Войчех Баковски, Полша, 2014 г., цветен, полски + английски, 13 мин.)
Само мой (реж. Алена Терешко, Русия, 2014 г., цветен, без диалог, 6 мин.)     
Свобода и независимост (реж. Бьорн Мелхус, Германия, 2014 г., цветен, английски, 15 мин.)      
Законите на границата (реж. Кейти Дейвис, Великобритания, 2014 г., цветен, английски, 16 мин. 30 сек.)

Общо времетраене: 86 мин.

Началото е на 7 март от 17:30 ч.Зала „Европа”, Доходно здание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари