Започва умъртвяването на животните в свинекомплекса в Шуменско

0
БАБХ и РИОСВ се скриха
БАБХ и РИОСВ се скриха Видео: bTV

На четвъртия ден, след като в най-големия свинекомплекс в Шуменско бе констатирана африканска чума по свинете, се очаква да започне умъртвяване на животните.

В индустриалната ферма край село Никола Козлево има 24 500 животни. Работата по подготовка на ямите, където свинете ще бъдат загробвани, започна вчера, информира bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Изкопите се намират в близост до населено място. Има и земеделски земи, така че възникват притеснения за риск за околната среда и за населението на село Хърсово, което в непосредствена близост.

Кметът на селото заяви, че й е било обяснено, че мястото е било одобрено от август миналата година и отговаря за такива цели.

Аз съм длъжна да се боря за интересите на гражданите. Няма никакво напрежение у хората“, каза кметът на Хърсово.

24 500 прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат загробени на площадка до село Хърсово. Със заповед са определени всички последващи действия, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска, цитирана от БНР.

Извършване на механично почистване, многократна дезинфекция на помещенията, оборудването, дворовете, транспортните средства, улиците в и около животновъдните обекти. Извършване на епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни. Забранява се влизането и излизането на хора и моторни превозни средства, включително и селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ в района на обекта по време на изпълнение на мерките“, посочи тя.

Собствениците на индустриалния обект ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи още д-р Катя Райкинска. Според предварителни данни, икономическите загуби за свинефермата ще са 10 милиона лева.

Около свинекомбината в Никола Козлево са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдавана зона.

Заместник-кметът на община Никола Козлево Иван Иванов успокои хората от Хърсово, че загробването на прасетата ще бъде безопасно:

Полагат се хидроизолационни ленти, които се слепват по особен начин. Те образуват една компактна маса, така че да не позволят нищо да излезе извън тези ленти и извън ямата. Никаква течност!“.

Площадката до Хърсово е избрана още през 2018 г., а причината е, че тя е далеч от всякакви водоизточници и няма опасност от зараза.

За жителите на селото обаче новината е изненадваща и неприятна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари