Започва ремонт на бъдещата фериботна площадка в Русе

3
Възстановяването на ро-ро терминала трябва да облекчи трафика от тежкотоварни камиони през Дунав мост
Възстановяването на ро-ро терминала трябва да облекчи трафика от тежкотоварни камиони през Дунав мост

Възстановяването на ро-ро терминала трябва да облекчи трафика от тежкотоварни камиони през Дунав мост

Пристанищният комплекс в Русе започва ремонт на сградите и инфраструктурата на бъдещата фериботна площадка. Възстановяването на ро-ро терминала трябва да облекчи трафика от тежкотоварни камиони през Дунав мост, като ги превозва през реката от Русе до Гюргево и обратно. След пускането на линията ще се направи и мобилно приложение, за да могат транспортните фирми да си запазват предварително час при желание.

Намерението за ро-ро линия принципно се подкрепя от корабособствениците, които осъществяват превоз на товари по Дунава, стига да има добра организация, тъй като те също разтоварват стоките си на този терминал.

„На нас ще ни се отрази със сигурност, защото ще имаме по-малко възможност за заставане, ще бъдем до известна степен ограничени, но няма да ни попречи особено. Трябва обаче да се намери генерално решение за съвместяването на транзитните потоци, които искаме да минават през Пристанище Русе, с другия транзит, който минава евентуално ще мине през новата фериботна връзка. Да се намери добро съотношение между тези два различни сегмента на пазара“, коментира управителят на компанията за речни превози „Тона стар“ Веселин Рубчев, цитиран от Русе Медиа.

Според него, ако има добра организация от местните власти, двата вида превози няма да си пречат. „Донау стар“ също би могла да се включи в ро-ро транспорта между двата бряга, като прави по 5-6 курса на ден с 30 камиона. Това са около 150-200 камиона за денонощие в едната посока. „Ако тези опашки, които стигат до Мартен, продължават, ще има пълно натоварване. А и за шофьорите ще бъде много по-добре да минат за половин час Дунава, отколкото да чакат ден-ден и половина“, казва още Веселин Рубчев.

„Областна управа е запозната с казуса, че ро-ро терминалът се ползва и от други институции и фирми. Трафикът по това време на годината намалява и има 1-2 пъти в месеца такава по-дълга връзка от Западна Европа към Русе. Тяхната работа е за около няколко часа, в това време ще се преустановява работата на ферибота, за да разтоварят превозвачите товара си. Всичко е въпрос на организация как да се съвместява късата връзка Русе - Гюргево и обратно с дългата връзка до Горния Дунав“, обясни областният управител Борислав Българинов.

Ремонтът на ро-ро терминала предвижда да се обновят помещенията на отделните институции – Гранична полиция, Митница, НАП, РЗИ, Областната дирекция по безопасност на храните и др. Ще бъде изградена постоянна онлайн връзка между всички държавни агенции, работещи на терен там. В целия район ще бъдат разположени камери от най-висок клас, които ще гарантират сигурността на превозвачите и работещите в района. Ще се следи и за предотвратяване трафика на нелегални мигранти.

За тежкотоварните автомобили ще бъде изграден кантар, като до два месеца всичко трябва да е готово, каза Борислав Българинов.

Камиони, които изчакват, ще го правят на два паркинга. Единият ще се ползва от тировете, които излизат от България и чакат да бъдат натоварени на ферибота, а другият – за влизащите в страната, докато трае обработката на документите. Ще се помисли и изграждането на търговски обекти, които да осигурят храна и напитки на шофьорите.

„По-важното са разрешителните за създаване на такава фериботна линия. Там проблемите са основно в това, че българската страна изпрати до Румъния искане за сформиране на съвместна българо-румънска комисия, която е първата стъпка към създаване на фериботна линия. Все още румънците не са посочили членове, но до 15 октомври очакваме да се случи. Тя ще заседава в Русе“, каза още областният управител.

Той коментира, че има доста фирми, които искат да кандидатстват за осъществяване на този вид воден транспорт. Единственото условие на държавата е цената на превоза през реката на един товарен автомобил да бъде близка до таксата на Дунав мост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари