Започва производството на предпазно облекло за медиците ни

0
Те ще бъдат изработени от две български фирми
Те ще бъдат изработени от две български фирми Видео: NOVA

До дни ще са готови специалните защитни облекла за медиците, които се грижат за болните от коронавирус пациенти.

Те ще бъдат изработени от две български фирми, а целта е здравните работници час по-скоро да бъдат подсигурени с лични предпазни средства.

Изпитванията на новите защитни облекла, с които ще работят медиците, са направени в лабораторията към Института по отбрана. На тест бяха подложени две мостри. Според експертната оценка облеклото отговаря на всички показатели и производството му може да започне веднага. Уверението е, че с предпазните костюми медиците могат да се чувстват напълно защитен.

Самият тест е продължителен. Това представлява един хидротестер, с който изпитваме показателя водоустойчивост”, обясни инж. Ирена Маринова от Институт по отбрана "Професор Цветан Лазаров", предава NOVA.

Защитните костюми са за многократна употреба, а модели за изпитване са представили две български фирми.

Искаше се от нас да пробваме дали материалите издържат. Всичко издържа. При тези облекла защитната мембрана е от вътрешната страна. Целта е да предпазва аерозоли, води, смеси, да не стигат до тялото”, обясни директорът на института по отбрана полк. д-р Димитър Кирков.

С това обаче не се изчерпвали предимствата на новите облекла категорични са специалистите.

Това,което мен лично ме шокира в добрия смисъл, е това, че тази дреха показва параметри като на нашите бойни униформи”, добави Кирков.

Поръчани са 70 хиляди предпазни облекла. Със защитните средства ще бъдат снабдени първоначално инфекциозните отделения, както и клиниките, в които се лекуват заразените с коронавирус пациенти. 

След това идеята е да бъдат оборудвани всички медицински работници, включително и санитарите”, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Личните лекари и спешна помощ също ще бъдат подсигурени. А за да се преодолее дефицитът на маски, ще се деблокира резервът на отбраната. Военните осигуряват 70 хиляди бройки от тях.  Маски ще получат и полицаите,които охраняват лечебните заведения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари