Започва фестивалът "Сурва"

1
Очакват се над 10 000 участници
Очакват се над 10 000 участници Видео: NOVA

Очакват се над 10 000 участници

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се открива в петък вечер в Перник, предава NOVA. Състезателните дефилета също ще започнат днес. Очакват се над 10 000 участници, сред които и 17 чуждестранни маскарадни групи.

Проявите започват още сутринта с откриването на Научна конференция на тема "Маскарадът и локалната общност" в Регионалния исторически музей. Отварят врати и творчески ателиета и маскарадни работилници за деца в Общинския младежки дом.

Днес ще се проведе и младежкото дефиле "Сурвакариада", в което ще участват 1100 ученици от пернишки училища. Точно на обяд ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с маскарадни групи от цялата страна. По същото време в галерия "Кракра" ще бъде представена и традиционната съвместна изложба на художници от Перник - "Сурва арт".

Официалната церемония по откриването на фестивала ще е довечера от 18:00 ч. с грандиозен спектакъл и специални изненади.

По време на трите празнични дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена отопляема зона за забавления и събития, където след откриването на "Сурва" двама известни диджеи ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски клубни парчета.

В събота и неделя в Мемориала също се очакват множество атракции и активности. Сред тях са интерактивни игри и анимации за деца и родители, както и съвместен фолклорен концерт с участието на танцов клуб "Калина" - Брезник, фолклорна формация "Ритмика" - Благоевград и "Виво Монтана".

Освен маскарадните дефилета, през трите дни гостите на Перник могат да посетят и изложбите на РИМ, както и единствения на Балканския полуостров Подземен минен музей, изграден в първите минни галерии в България. На метри от него е и сградата на Минната дирекция, чийто интериор впечатлява със своето богатство и интересна архитектура. Любителите на историята могат да се потопят в миналото и чрез посещение на средновековната Пернишка крепост.

"Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. обичаят "Сурова", характерен за Средна Западна България, е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари