Започва 360-градусов преглед на казуса с болница "Лозенец"

2
Новият здравен министър ще анализира резултатите от въвеждането на зелени сертификати
Новият здравен министър ще анализира резултатите от въвеждането на зелени сертификати Снимка: МЗ

Новият здравен министър ще анализира резултатите от въвеждането на зелени сертификати

Новият здравен министър проф. Асена Сербезова ще направи 360-градусов преглед на казуса с детската болница и болница "Лозенец", съобщи самата тя тази вечер пред bTV. Това е един от големите проблеми, които проф. Сербезова наследява. Болница "Лозенец" протестира и е разтърсена от скандали, последният от които е с днешна дата - за раздаваните бонуси в лечебното заведение.

Едно от последните решения на служебния министър Стойчо Кацаров бе да започне процедура по закриване на болница "Лозенец" и сливането ѝ с педиатрията. Преструктурирането трябва да отвори път за създаване на национална детска болница в базата на бившата Правителствена. В двора на лечебното заведение пък в следващите години трябва да се построи нова детска болница. Решението се посреща на нож от лекарите в болница "Лозенец" и в Медицинския факултет на СУ, който спря да обучава студенти на 10 декември в знак на протест.

"Ще направим преглед какво е направено, това ли е най-удачното решение, как ще бъдат осигурени специалистите, как ще бъдат мотивирани да останат в България. Ще се срещна с всички страни и ще намерим най-балансираното и адекватно решение", обясни проф. Сербезова, която има смелостта да застане на пост, отказан от останалите партии в новата управляваща коалиция (номинация е на "Продължаваме промяната").

По отношение на зелените сертификати новият здравен министър каза, че ще се запознае до какви резултати са довели, каква е динамиката, какво се очаква да се постигне със затягането на мерките или обратния случай. Новият премиер Кирил Петков вече обяви, че ще направи сертификатите задължителни за Министерския съвет в рязък контраст с разправиите в Народното събрание по същата тема.

Другата тема за първите дни на проф. Сербезова в МЗ ще бъдат доставките на тестове за учениците. "Който и да организира поръчката, тестове трябва да има, за да не стига до отражение върху образованието. Не бива да има и прекъсната комуникация между МЗ и МОН. Не може министърът на образованието да научава от медиите децата ще отидат ли на училище или не", коментира тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари