Започна плакатната война за изборите в Русе

1
РИК - Русе се произнесе по жалба, свързана с подменен номер на плакат на партия с този на друга формация
РИК - Русе се произнесе по жалба, свързана с подменен номер на плакат на партия с този на друга формация Снимка: TVN

РИК - Русе се произнесе по жалба, свързана с подменен номер на плакат на партия с този на друга формация

Постъпила е жалба от КоалицияЛЕВИЦАТА!“ чрез адв. Йордан Топалов, кандидат за народен представител от листата на цитираната политическа формация.

Според нея, през нощта на 14 срещу 15 март 2023 година в селата Тетово и Червена вода върху плакатите на жалбоподателя, на мястото на техния избирателен номер 14 са залепени стикери с номер 1, съответстващ на номера на КоалицияБСП за България“ в интегралната бюлетина, съобщи БРЯГ.

Твърди се, че плакатите са премахнати към момента на депозиране на жалбата пред РИК - 19 Русе, както и че деянието представлява „заблуждаваща агитация“ и се иска от Комисията да вземе отношение по въпроса. Като доказателство е приложен снимков материал.

РИК - 19 Русе посочва, че в Изборния кодекс не се дефинира термин „заблуждаваща агитация“. Може да се приеме, че евентуално е осъществен състава на нарушение по чл. 183, ал.5, пр. 2 от ИК, тъй като поставянето на стикер с номер на друга политическа формация върху предходно залепен плакат представлява „заличаване“ по смисъла на цитираната разпоредба, но дори да е извършено твърдяното нарушение, то вече е отстранено. Поради това са неприложими мерките, предвидени в чл. 186, ал.1 от ИК, защото агитационните материали са премахнати, съгласно направените с жалбата твърдения.

От жалбата и от приложените към нея доказателства не могат да се установят евентуалните извършители на твърдяното нарушение. Поради което е невъзможно образуването на административнонаказателно производство и налагането на административно наказание.

РИК - 19 Русе е в невъзможност да извърши проверка на място по случая, поради премахване на агитационни материали и не може да провери истинността на изнесените с жалбата твърдения. Приема същите за недоказани.

Комисията оставя без уважение жалбата на КоалицияЛЕВИЦАТА!“ като неоснователна и недоказана.

Решението на Районната избирателна комисия Русе може да се оспорва в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Mango
    Хайде РИК да се разходят до Завет, Исперих,Кубрат, селата около тях и да ВИДЯТ! Плокати само на ДПС! Никакъв друг! На всеки стълб е само Ахмед Доган и другия дето му е трудно говоренено! Явна безпардонна манипулация!!! Голяма наглост!!!
  • 0
    1
    Bobo
    А недоразумението ЗаБелен си направило самостоятелен плакат с хвалебствия за "величието си". Уж коалиция, уж единство, ама жаждата за самохвалство и величие надделява. Нищо че се самоизтъква, че от много неща разбира, народът знае, че такива индивиди от нищо не разбират. Ей такива недоразумения са се юрнали към Народното събрание.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари