Започна Параолимпиадата в Рио

0
Българското участие в Параолимпиадата ще започне с Иванка Колева
Българското участие в Параолимпиадата ще започне с Иванка Колева Видео: Нова телевизия

Само преди няколко часа - в Рио де Жанейро беше открита Параолимпиадата.

Пищната церемония се състоя около полунощ българско време на стадион "Маракана", информира Нова телевизия.

Нашето участие ще започне с Иванка Колева, която се състезава в тласкането на гюле.

Златната ни медалистка от параолимпиадата в Сидни 2000 г. Иванка Колева беше избрана да бъде знаменосец на българската делегация за откриването на Петнайсетите параолимпийски игри на стадион „Маракана” в Рио де Жанейро в четвъртък през нощта наше време, пише 24 часа.

Решението беше взето с единодушие, след като предложението беше делегацията да бъде водена от параолимпиеца с най-много заслуги. На този етап е Иванка Колева”, уточни Снежанка Латева от Българската параолимпийска асоциация. „Макар че често съм носила знамето, за мен е чест отново и изпитвам гордост от това”, каза на свой ред Иванка, която е сложила българския флаг и на терасата си в параолимпийското село.

В последните две години Колева е имала тази чест на всички големи международни състезания в Гросето, Катар и Сочи. За осемте си участия на параолимпиади България е имала четирима знаменосци. От Сеул 1988 г. до Сидни 2000 г. националния ни флаг е носен от Георги Сакеларов, който е спечелил три параолимпийски титли в тласкането на гюле и в мятането на диск. Иванка Колева слага край на тази традиция в Атина 2004 г. Четири години по-късно в Пекин знаменосец е Дечко Овчаров, а в Лондон през 2012 г. знамето носи Стела Енева.

По принцип Иванка е човек с късмет. Надявам се да бъде на късмет на останалите”, добави председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов. Иванка е и първата параолимпийка, която ще се състезава в Рио.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари