Започна 15-ото издание на Националния фолклорен конкурс „Дунавски славеи“

3

Фолклорът е ключът към душата на българина и ви благодаря, че го пазите и развивате, заяви заместник-кметът Златомира Стефанова

Днес в Доходното здание бе даден старт на двудневния Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“. Той бе открит от заместник-кмета Златомира Стефанова. Форумът се организира от Община Русе и Общинския детски център за култура и изкуство и в него ще се включат над 500 деца и младежи от цялата страна.

Фолклорът е ключът към душата на българина и ви благодаря, че го пазите и развивате“, приветства организаторите заместник-кметът. Тя също така изказа своята признателност към всички участници, че са избирали именно Русе, за да докажат своето майсторство.

Участниците се разпределят в четири раздела: I - Народно пеене - индивидуални изпълнители; II – Инструменталисти - индивидуални изпълнители; III – Камерни вокални и инструментални групи; IV – Хорови състави, оркестри и ансамбли. Всички те ще изпълнят с музика три зали на Доходното здание, обясниха от Община Русе.

В зала „Европа“ жури в състав Сашка Ченкова – преподавател в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Анна Асенова от Квартет „Славей“, д-р Наталия Константинова – преподавател по музика и диригент на Тамбурашкия оркестър, ще оценяват най-добрите изпълнители.

В Голяма зала изпълнителите ще се представят пред жури в състав проф. акад. Милчо Василев, Весела Казанджиева и Георги Тодоров – преподаватели по тамбура в Тамбурашкия оркестър.

В Камерна зала участниците ще се оценяват изцяло от представители на Квартет „Славей“ – Светла Караджова, Таня Първанова и Ваня Вакари.

По случай 15-ата годишнина на фолклорния конкурс Светла Караджова подари плакет на директора на Общинския детски център за култура и изкуство Юлия Енчева.

Всички изпълнения в трите зали на Доходното здание са безплатни за желаещите да се насладят на фолклорното изкуство от цяла България.

Програма на конкурса:

11 март /събота/

12:00 ч. Откриване – Зала „Европа“ на Доходно здание

12:30 ч. Начало на конкурса – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

12 март /неделя/

10:00 ч. Конкурсна част – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

18:00 ч. Гала-концерт и награждаване на отличените изпълнители със специалното участие на уникалните певици от Квартет „Славей“ – Голяма зала на Доходно здание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ДАНЗ
    Е тая как води свадби на МФР сложители не е истина. Само сложителите знаят къде го слагад. Като малко свинче мърка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари