Заплаха от холера сред мигрантите

0
Призоваваме международната общност да действа, има реална заплаха, предупреди Ахмад Таракджи
Призоваваме международната общност да действа, има реална заплаха, предупреди Ахмад Таракджи

Холера се появи в Сирия. Едно дете е починало и смъртоносната болест представлява "международна заплаха", пише британският „Индипендънт".

Появата на заболяването след случай в Ирак може бързо да се разпространи, отбелязва Ахмад Таракджи, президент на Сирийско-американското медицинско общество - най-голямата здравна неправителствена организация, която все още действа в Сирия, предава Трибали.

Пред изданието той каза, че вече структурата на здравеопазването в Сирия е разбита и липсата на достъп до хуманитарни агенции означава, че тежкото инфекциозно заболяване може да се разпространи бързо в страната и чужбина. Разпространява се твърде лесно. Хората мигрират вътре и отвън, хората отиват към Европа, поясни той.

Над 4 милиона сирийски бежанци са потърсили убежище извън страната, докато близо 8 милиона са напуснали домовете си, но остават на територията на Сирия.
Петгодишно момче почина от холера миналата седмица в провинция Алепо, изтъкна Таракджи. В меморандум до неправителствена организация, действаща в Северна Сирия, Световната здравна организация отбелязва, че има „подозрителен случай" на холера и че първоначалните тестове са позитивни.

Огромен брой хора могат да се заразят, поясни сирийският представител, допълвайки, че „исторически засяга хора, които мигрират". Според него 80% от носителите на заболяването нямат симптоми.

Холерата, която засяга най-вече децата, може бързо да отнеме живот, ако не се лекува и бързо да се разпространи при лоша хигиена и замърсена вода. По думите на Таракджи много сирийци нямат достъп до подходящи санитарни условия и чиста вода.

1 200 случая на холера са потвърдени в Ирак през последните седмици, включително шест смъртни случая. Следващата седмица започва програма за имунизация.
Призоваваме международната общност да действа, има реална заплаха, предупреди Ахмад Таракджи.

Епидемиологът от Световната здравна организация Доминик Легрос изрази притесненията си миналата седмица, че холерата се „разпространява в Близкия изток, в Сирия и бежанските лагери".

Но Таракджи предупреди, че в Сирия е невъзможно да се проведе кампания за имунизация.
Холерата е лечима и предотвратима, но няма достъп до повечето хора, добави още той.
През последните седмици многократно беше съобщавано, че при руски въздушни удари са унищожени болници в контролираните от бунтовниците територии в Сирия, според медици от организации за човешки права.

С това постоянно разрушаване на здравната инфраструктура, ние сме парализирани. Винаги призоваваме международната общност да действа, но тази холера е реална заплаха, заключи Ахмад Таракджи.

Източник: ТРИБАЛИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари