Запасното войнство в Ценово е сред най-дейните в Русенска област

0

Структурата на запасното войнство в Ценово е сред най-дейните в Русенска област.

Почетен плакет във връзка със 110-годишнината от основаването на организацията на запасното войнство в Русе беше връчен на трима активисти от общинската структура в Ценово.

Носители на високото отличие станаха о.з. ст. лейтенант Митко Макавеев и о.з. капитан Личко Русанов, които работят изключително за развитието и популяризирането на РСОСЗР. Сред отличените и кметът на община Ценово д-р Петър Петров, който оказва безрезервна подкрепа на резервистите. Наградите бяха връчени от о.з. полк. Иван Иванов – зам.-председател на областната структура на запасните, по време на отчетно.изборното събрание на общинската организация. Поредното доказателство за добре свършена работа е, че нови петима души официално получиха картите си за членство в съюза. Макар и немногобройна общинската организация на запасните в Ценово е сред най-дейните в Русенска област.

Като „запазена марка“ вече втора година е академия „Родолюбие“, в която членуват само ученици от местното школо. Патриотичното възпитание сред подрастващите е един от основните приоритети в дейността на запасните. Членовете на „Родолюбие“ положиха венци и цветя и почетоха паметта на знайните и незнайни герои, паднали за свободата на България по време на Тутраканската епопея.

Общинската организация е избрала за свой патрон името на Асен Илиев – граничар, загинал в ожесточена престрелка с нарушители на държавната граница. В родното му село Караманово е издигнат паметник и всяка година в края на март признателните поколения се събират, за да отдадат заслужена почит. С голямо внимание запасните се отнасят и към още един паметник в близост до Ценово. Казакът Матей е дал живота си при освобождението на селото по време на Руско-турската война. В напреднал стадий е и подготовката на проектната документация на изграждане на паметник на загиналите за България в село Новград. След неговото изграждане във всяко населено място в общината ще има войнишки паметник. Областната и общинската организация на СОСЗР ще окажат финансова подкрепа за откриването на монумента.

Запасните от Ценово поддържат дружески отношения с колегите си от Гюргево, които вече са прераснали в истинско приятелство. Всяка година на разменни начала се провеждат спортни състезания.

С пълно мнозинство за председател на общинската структура на запасното войнство в Ценово беше избран о.з. ст. лейтенант Митко Макавеев, а за секретар доверието беше гласувано на о.з. капитан Личко Русанов. Девет са представителите, които ще  представляват общинската организация от Ценово на отчетно-изборната конференция на РСОСЗР в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари