Замлъкна гласът на северняшкия славей Гюнайдън Алиев

3
На 10 март загубихме талантлив певец, добър човек и приятел. Почивай в мир, северняшки славею!
На 10 март загубихме талантлив певец, добър човек и приятел. Почивай в мир, северняшки славею! Снимка: YouTube

На 10 март замлъкна гласът на северняшкия славей, както наричат певеца Гюнайдън Алиев. Приживе Господ бе взел очите му, но го бе дарил с прекрасен глас – Гюнчо беше един от най-добрите интерпретатори на северняшките Машалови песни в цялата страна.

Великолепен изпълнител на български фолклорни песни, уточнява в. „Росица“.

Роден е на 14 юли 1975 година с голяма степен нарушено зрение. По тази причина, детството му преминава в специализирано училище в град Варна. Преминава и обучение в НУФИ „Филип Кутев“ в град Котел по специална програма. Обиква от малък народната музика, а школувката в Котел му дава добра основа за развитие и усъвършенстване. През 2002 година става част от оркестър „Северняци“ към ансамбъл, Развитие“ при НЧ „Развитие – 1870“ в Севлиево. През годините Гюнчо е изпълнявал песни от различни фолклорни области на България и съседни страни. Но най-много харесваше и интерпретираше песните на именития Борис Машалов.

Гюнчо до паметната плоча на кумира си Борис Машалов

През годините гласът му се извисяваше над сцените на много фестивали и конкурси, в които е печелил признание и престижни награди: от Националния фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец; от Националния събор на българското народното творчество в Копривщица; от фестивала на възпитаниците на националните музикални училища по фолклор „Да се срещнем с песен“, който се провежда в Котел /Гюнчо е възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ от класа на Сашка Ченкова/;печели голямата награда за изпълнение на песента „Заблеяло ми агънце“ от едноименния национален фолклорен конкурс, провеждащ се на Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до Лясковец; от Националния Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира“; от Международния фолклорен конкурс-надпяване, надсвирване и надиграване „Северняшки славеи“, гр. Сухиндол; от Националния фолклорен конкурс „Море песен екна…“ в Севлиево; от фолклорния конкурс „Тараклъка пее“, с. Градище, общ. Левски; от конкурса „Авлига пее“, с. Обединение, общ. Полски Тръмбеш и т.н. Гюнайдън е един от носителите на символа на града – Статуята на Свободата, връчен му през 2015 г. от кмета на града след участието му в „Пирин фолк“. Тогава талантливият певец получи и поздравителен адрес за цялостен принос в популяризирането и съхраняването на българския фолклор;

Няма да забравим щастието му, когато преди две години прие християнската вяра. Тогава стана Георги Александров. Смени и личните си документи. „Когато вляза в църква изпитвам нещо неописуемо с думи. Чувствам се спокоен и някак умиротворен. Сега Бог е винаги с мен“, разказваше ни той и като малко дете се радваше на подарената му на кръщението му верижка с голям кръст на нея. А за дата на самото тайнство той неслучайно избира 14 октомври – Денят на Севлиево.

На 10 март загубихме талантлив певец, добър човек и приятел. Почивай в мир, северняшки славею!

По повод внезапната кончина на Гюнчо, съболезнования изпрати големият му приятел – народният певец Илия Луков. По негова инициатива, в предаването „Рано в неделя“, в което той беше редовен участник, от 05:05 до 09:00 ч. по БНР, ще се излъчи едночасово предаване, посветено на Гюнайдън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари