Загиналият фрийрайдър е бил екипиран, но е карал в забранена зона

0
18-годишният скиор обаче не е имал никакъв шанс, тъй като от силата на снежната маса е била разкъсана еърбег раницата му, която задържа човек на гребена на лавината
18-годишният скиор обаче не е имал никакъв шанс, тъй като от силата на снежната маса е била разкъсана еърбег раницата му, която задържа човек на гребена на лавината Видео: Bulgaria ON AIR

Националният състезател по фрийрайд Борислав Гарибов, който вчера загина при падане на лавина в района на Бъндерица в Пирин, е бил напълно екипиран за подобни ситуации. 18-годишният скиор обаче не е имал никакъв шанс, тъй като от силата на снежната маса е била разкъсана еърбег раницата му, която задържа човек на гребена на лавината

"В 11:28 часа е подадена информацията за паднала лавина, за по-малко от 10 минути планински спасители се отзовават на помощ. За съжаление, само констатират смъртта. Изключително бързо са действали колегите", каза на брифинг директорът на ПСС Емил Нешев.

Откъсването е с фронт около 150 метра, дебелината на снежната покривка между 50 и 120 см., уточнява Bulgaria ON AIR .

"Има индикации в планината, че е изключително лавиноопасно. В такъв момент хората трябва да са предпазливи и да не се поддават на емоциите за фрийрайд. В национален парк "Пирин" е забранена такава дейност. Момчето е с всичко необходимо - лавинна раница, каска, сонда, лавинен уред. Тези съоръжения не ни правят безсмъртни. Когато става дума за такъв терен, толкова тежка лавина - нищо не помага", добави Нешев.

В горната част на улеите е бил почти заледен склонът и няма пресен сняг. Нешев предупреди, че и днес лавинната опасност е сериозна, а условията стават и по-тежки, защото се очаква нов снеговалеж.

"Този проблем не трябва да се решава със забрани, трябва да има разбиране и ясна политика на действие в тези терени. Цялата индустрия в зимната ски мода е страшно насочена към фрийрайд. Трябва да се намерят начините, по които да се регламентира и да бъде надеждно охраняван", подчерта шефът на ПСС.

Той обяви, че вчера имало подобен инцидент в Чашата на Ечмище в Банско, също с откъсната лавина, но без затрупани хора.

"Нека всички да търсят информация. Много е опасно в момента, не трябва да бъдем там. В света има обособени зони за фрийрайд, тези терени се поддържат, почистват, обезопасяват, има регламенти, които се спазват. Тук такива регламенти не съществуват", заключи Емил Нешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От днес банята се увеличава с 10 минути махане на мартеници!

Харесай Дунавмост във Фейсбук