Загадката около смъртта на руския военен в Сирия става все по-голяма

0

Вадим Костенко – първият руски военнослужещ, загинал в Сирия, беше погребан на малко селско гробище в Краснодарския край с военни почести.

Точни данни за това как е починал Вадим Костенко няма, коментира DNES.bg.

„Професионален военнослужещ, който е бил на служба в авиобазата Хмеймим /в Сирия/ като технически специалист, се се самоубил по време на почивка след дежурство“, съобщи руското министерство на отбраната. Оттам казаха, че причина за самоубийството били проблеми в отношенията с приятелката му.

По данни на РБК Костенко е загинал на 24 октомври, а на роднините му било съобщено на 25 октомври.

Да се простят с Вадим дойдоха близо 300 души, тържествени речи нямаше, всички плачеха, пише Газета.ru.

Според официалната версия Костенко се е самоубил. На това основание местният свещеник е отказал да го опее. Източници на Газета.ru от руското министерство на отбраната казаха, че Костенко се е самоубил, след като приятелката му не отговорила на 10 негови обаждания.

По-късно в интервю момичето заяви, че не вярва във версията за самоубийство.

Не е възможно той да се е самоубил заради мен. Канехме се да вдигнем сватба, след като се върне, всичко при нас беше добре. Разговаряхме и в деня на смъртта му. Той беше в добро настроение и казваше, че скоро ще се върне“, каза Татяна.

Тя обясни, че Вадим Костенко не е искал да заминава за Сирия.

„Разказа ми, че не иска да ходи там. А когато ги строили на плаца и им казали който не иска да заминава, да излезе пред строя, всички се спогледали, но никой не излязъл пред строя, всички се страхували, че ще ги уволнят“, разказа Татяна.

Познати на семейството, били на погребението, казват, че по тялото на Вадим са открити следи от насилствена смърт: носът му бил счупен, челюстта също, отзад главата му била пробита.

На погребението имаше и представители на министерството на отбраната. Те казват, че има медицинска експертиза, има факти и „с тях не може да се спори“. На въпроса откъде са нараняванията по тялото военните отговарят уклончиво.

Те припомнят, че при влизането си в армията и при подписването на договора Вадим е бил подложен на психологически тест за склонност към самоубийство. При него такава склонност не е установена.

Източник на Газета.ru от руското министерство на отбраната каза, че професионалният войник Вадим Костенко заминал като доброволец за Сирия, за да спечели пари за сватбата си и за кола.

По думите на военни, били заедно с Костенко в Сирия, на 24 октомври – събота, Костенко се обадил на приятелката си по мобилния телефон, но тя не искала да говори с него – предполага се, че е била на гости и му казала това.

Същия този ден, когато Костенко се бил самоубил, той половин час разговарял с родителите си, бил весел, не се оплаквал, разказват роднини на войника.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари