Заев и Ципрас са номинирани за Нобеловата награда за мир

0
Кандидатурите им са издигнати от страна на председателя на групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, както и от Удо Булман и Ска Келер от групата на зелените
Кандидатурите им са издигнати от страна на председателя на групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, както и от Удо Булман и Ска Келер от групата на зелените Снимка: БГНЕС

Премиерите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобеловата награда за мир.

Кандидатурите им са издигнати от страна на председателя на групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, както и от Удо Булман и Ска Келер от групата на зелените, съобщи агенция АНА-МПА, предаде БГНЕС. 

Заев и Ципрас успяха да разрешат 30-годишния спор за името на Република Македония. Споразумението от Преспа, което бе подписано на 17 юни 2018 г. вече е ратифицирано от парламентите и на двете страни. По този начин пред Македония се открива пътят за нейната евроатлантическа интеграция.

В съвместната декларация на Булман, Келер и Цимер се казва, че "Преспанският договор слага край на дългогодишния спор за името и носи стабилност на Западните Балкани". "Това споразумение е модел за разрешаване на международните проблеми чрез диалог и общ компромис. Заев и Ципрас имаха политическия кураж да постигнат договор въпреки националистическите опозиции. Поради всичко това подкрепяме номинацията на Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобеловата награда за мир за 2019, която бе предложена от Видед Бушамауи - нобелов лауреат за 2015 година", пишат Келер, Булман и Цимер.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари