Задушаваща агресия по пътищата на България

2
Агресията, смъртта няма да те подминат, дори да стоиш на тротоара.
Агресията, смъртта няма да те подминат, дори да стоиш на тротоара.

Всички малко или повече сме съучастници

Вчера минах през кръстовището на булевард "Черни връх", на което, няколко часа по-късно, бивш футболист с множеството нарушения на пътя уби две млади жени. Родителите ми живеят наблизо, ходят да пазаруват в "Билла" в мола; сигурно десетки пъти седмично минават през това кръстовище.

Четейки коментарите, виждам как много хора обвиняват, наред с убиеца, разбира се, и държавата. Да, това има основание: трагедията е била въпрос на време, шофьорът-рецидивист не е бил озаптен по законов път, превантивната и възпиращата функции на институциите не са изпълнени.

Истината, според мен, обаче е далеч по-неудобна, по-зловеща: всички, малко или повече, сме съучастници.

Преди няколко години си продадох колата, макар на по-млади години да бях запален шофьор. Нямам планове скоро да сядам зад волана. Причината: на пътя у нас стърчат със смазваща яснота, умножени стократно, всички комплекси на българина. Бодат очите задушаващата агресия, криворазбраният капитализъм, в който конкуренцията е изродена във война за надмощие, арогантността минава за сила, а вежливостта - за слабост. Исках да се махна, поне като шофьор, от нажежения асфалт, чиято чернота изважда на показ всичките ни слабости.

Колко съм бил наивен!

Пренебрегнах очевидното. Дали си водач или пешеходец си оставаш "участник в движението". Не можеш да обърнеш театрално гръб на блатото, когато си в него. Не помага да си затвориш очите, да запушиш уши... Агресията, смъртта няма да те подминат, дори да стоиш на тротоара.

Петър Чолаков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари