Задава се серия от магнитни бури

0
Магнитните бури рефлектират върху психиката на здравите хора
Магнитните бури рефлектират върху психиката на здравите хора

Очаква ни серия от магнитни бури. Пикът на изригванията започна на 1 и продължава днес (2 февруари), но явленията ще продължат до средата на месеца.

„Магнитните бури рефлектират върху психиката на здравите хора. По време на тези изригвания често се будим през нощта. Сънуваме доста повече и получаваме главоболие, ставаме раздразнителни”, каза пред NOVA психиатърът Веселин Герев.

По думите му психиката ни е отвикнала на магнитното поле.

„Движим се в превозни средства и сме обградени от дебели бетонни стени. Тези фактори намаляват естествения магнитен фон на Земята. И когато има слънчеви изригвания, ние ги усещаме”, допълни той.

„Количеството на бурите през последните години е ниско. На 31 януари късно вечерта е имало по-сериозно изригване на Слънцето. Скалата за измерване на магнитното поле е от 0 до 9. Смята се, че до 3 полето е спокойно”, коментира доцент Татяна Трифонова от Института по геофизика.

Тя допълни, че магнитното поле на Земята се влияе от процесите, които се случват със Слънцето.

На 19 и 20 февруари се очакват нови изригвания. Според доц. Трифонова те не са толкова опасни, но все пак хората с хронични заболявания трябва да бъдат по-внимателни.

„Магнитното поле разширява кръвоносните съдове. Особено чувствителни към това са сърцето и мозъкът. От там идват честите проблеми. Хората, които страдат от депресия, получават облекчение от магнитните бури”, каза още психиатърът Веселин Герев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари