Задържаха французин за опита за покушение срещу Емануел Макрон

1
Инцидентът стана на 27 април
Инцидентът стана на 27 април Снимка: ЕПА / БГНЕС

Инцидентът стана на 27 април

Френските правоприлагащи органи са задържали френски гражданин по подозрение за покушение срещу президента Еманюел Макрон по време на пътуването му до департамента Ду през април тази година. Това е съобщил вестникът Le Parisien, цитиран от ТАСС и Агенция Фокус.

Инцидентът стана на 27 април след церемония в памет на лидера на Хаитянската революция от 1791-1804 г. Тусен Лувертюр, край Шато дьо Жу, където е бил Макрон, са се събрали протестиращи срещу пенсионната реформа, които са се опитаха да пробият кордонана президента. По време на сблъсъците жандармеристите са използвали сълзотворен газ. Когато Макрон се е канел да тръгне оттам с хеликоптер, един от протестиращите е изстрелял ракета с газова бомба срещу него.

Разследването показа, че 20-годишен дърводелец, който е активист на лявото движение, е хвърлил пиротехниката по президентския борд. Той е задържан тази седмица в дома си и поставен в ареста.

Антитерористичната прокуратура на Франция е започнала разследване срещу младежа във връзка с опит за унищожаване на хеликоптер, опит за убийство на намиращи се в него служители на реда и опит за убийство на президента. Дали деянието му наистина е могло да застраши падането на хеликоптера ще се установи по време на експертизата.

Задържаният не отрича постъпката си, като заявява, че по този начин е искал да "предизвика" Макрон и да покаже ясно, че жителите на републиката не са съгласни с политиката му. Прокуратурата настоява за удължаване на задържането на заподозрения и извършване на психиатрична експертиза спрямо него. Адвокатът на задържания на свой ред е заявил, че е обжалвал изискването за лишаване от свобода за поне една година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари